1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańskie pączki pieczone z różowym lukrem

Wegańskie pączki pieczone z różowym lukrem

wegańskie pączki pieczone z różaną marmoladą,  dwukolorowym różowym, marmurkowym lukrem na białej desce.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czy Tłusty Czwartek może być odrobinę mniej kaloryczny i zdrowszy niż klasyczny? 🍩

Owszem! Zamień pączki smażone na głębokim tłuszczu na równie pyszne, pieczone, wegańskie pączki!🍩 Pragniesz aby ich wygląd był jeszcze bardziej efektowny i apetyczny? Niech zatem w ruch pójdzie lukier i sproszkowane liofilizowane owoce - voila!

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na tłustoczwartkowe pyszności, zajrzyj do kategorii Przepisy na Tłusty Czwartek.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na wegańskie pączki pieczone:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier i drożdże suszone. Wymieszaj. Napój sojowy podgrzej i dodaj do suchych składników. Gdy ciasto połączy się z napojem sojowym dodaj jeszcze miękki olej kokosowy.

    Mąka pszenna z cukrem i drożdżami w misie. Obok napój sojowy i olej kokosowy w miseczkach.
  • Krok 2

    Dobrze zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw je na około półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Zagniecione ciasto drożdżowe w misie.
  • Krok 3

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm. Na połowie rozwałkowanego ciasta, za pomocą szklanki zaznacz delikatnie ciasto tak, żeby widzieć kółka na cieście.

    Rozwałkowane ciasto drożdżowe. Obok szklanka do wycinania ciasta, wałek i miseczka z marmoladą różaną.
  • Krok 4

    Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę konfitury.

    Rozłożone na cieście kleksy konfitury różanej.
  • Krok 5

    Przykryj delikatnie drugą połową ciasta i wytnij pączki za pomocą szklanki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Powycinane pączki z wegańskiego ciasta drożdżowego.
  • Krok 6

    Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.

    Pączki wegańskie na blasze do pieczenia.
  • Krok 7

    Wyrośnięte pączki piecz przez 180°C przez około 14 minut. Upieczone pączki pozostaw do przestudzenia.

    Upieczone wegańskie pączki na blasze do pieczenia.

Lukier:

  • Krok 8

    Przesiej cukier puder, a następnie dodawaj do niego stopniowo gorącą wodę, tak żeby lukier miał odpowiednią konsystencję.

    Upieczone pączki na kratce do studzenia ciasta. Obok lukier w miseczce, cukier puder i sproszkowane liofilizowane owoce.
  • Krok 9

    Odłóż mniej więcej 6 łyżek lukru do drugiej miseczki, dodaj sproszkowane liofilizowane owoce. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę wody. Do miseczki z białym lukrem, dodaj kilka kleksów różowego lukru. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką rozprowadź lukier nieregularnie.

    W jednej miseczce lukier, a w drugiej lukier z liofilizowanymi owocami.
  • Krok 10

    Zanurz pączka do połowy w lukrze i podnieś, aby spłynął nadmiar lukru. Boki przetrzyj w razie konieczności patyczkiem. Odstaw do wysuszenia.

    Pączki pieczone z biało-różowym lukrem z liofilizowanych owoców.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej