Wegańska drożdżówka z rabarbarem
Późna wiosna to pełnia sezonu rabarbarowego! 🌼 Wykorzystaj ten czas na przygotowanie rabarbarowych drożdżówek pod chrupiącą kruszonką. Smakują jak te babcine z dawnych lat, jednak w wersji nieco unowocześnionej. Mleko i masło, zastępujemy bowiem wegańskimi zamiennikami w postaci napoju sojowego (lub innego, który masz w lodówce) oraz olejem rzepakowym i kokosowym.Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drozdzowego:
-
Krok 1
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
W robocie kuchennym zamocuj końcówkę do ciasta drożdżowego. Przesyp mąkę pszenną do misy i wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem z wanilią.
-
Marta poleca
Drożdże suszone instant, które można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. Mam je zawsze pod ręką i co najważniejsze nie wymagają przechowywania w lodówce!
-
Krok 3
Do wymieszanych suchych składników dodawaj stopniowo ciepły napój sojowy.
*Zamiast napoju sojowego możesz dodać inne mleko roślinne lub krowie.
-
Krok 4
Na koniec cały czas mieszając, wlewaj cienkim strumieniem olej i wymieszaj, aż składniki się połączą.
-
Krok 5
Tak wyrobione ciasto, przykryj ściereczką lub owiń miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonką i rabarbar.
Kruszonka:
-
Krok 6
Mąkę pszennej, cukier i schłodzony tłuszcz (margarynę wegańską lub olej kokosowy)* zagnieć razem na kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałej części ciasta.
*Olej kokosowy w kruszonce możesz zastąpić masłem.
Owoce:
-
Krok 7
Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki. Jeżeli rabarbar jest młody nie musisz obierać go ze skórki.
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i przełóż do przygotowanej wcześniej foremki.
-
Krok 9
Na cieście delikatnie rozłóż pokrojony rabarbar i kruszonkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Krok 10
Gdy ciasto podwoi swoją objętość włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180°C.
-
Krok 11
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem. 🥰
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganska-drozdzowka-z-rabarbarem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze