1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska drożdżówka z rabarbarem

Wegańska drożdżówka z rabarbarem

wegańska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką na niebieskim talerzyku w kwiaty - Wszystkiego Słodkiego
wegańska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką na niebieskim talerzyku w kwiaty - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Późna wiosna to pełnia sezonu rabarbarowego! 🌼 Wykorzystaj ten czas na przygotowanie rabarbarowych drożdżówek pod chrupiącą kruszonką. Smakują jak te babcine z dawnych lat, jednak w wersji nieco unowocześnionej. Mleko i masło, zastępujemy bowiem wegańskimi zamiennikami w postaci napoju sojowego (lub innego, który masz w lodówce) oraz olejem rzepakowym i kokosowym.Smacznego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drozdzowego:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Foremka o wymiarach 25 x 32 cm wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    W robocie kuchennym zamocuj końcówkę do ciasta drożdżowego. Przesyp mąkę pszenną do misy i wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem z wanilią.

    Robot kuchenny firmy Bosch z końcówką do ciasta drożdżowego. Obok drożdże suche, cukier z wanilią i cukier.
  • Marta poleca

    Drożdże suszone instant, które można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. Mam je zawsze pod ręką i co najważniejsze nie wymagają przechowywania w lodówce!

    Marta poleca
  • Krok 3

    Do wymieszanych suchych składników dodawaj stopniowo ciepły napój sojowy. 

    *Zamiast napoju sojowego możesz dodać inne mleko roślinne lub krowie.

    W misie robota firmy Bosch wymieszane suche składniki na ciasto drożdżowe. W dzbanku ciepły napój sojowy.
  • Krok 4

    Na koniec cały czas mieszając, wlewaj cienkim strumieniem olej i wymieszaj, aż składniki się połączą.

    W misie robota kuchennego zagniecione ciasto, a obok w dzbanku olej rzepakowy.
  • Krok 5

    Tak wyrobione ciasto, przykryj ściereczką lub owiń miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonką i rabarbar.

    Wyrobione wegańskie ciasto drożdżowe.

Kruszonka:

  • Krok 6

    Mąkę pszennej, cukier i schłodzony tłuszcz (margarynę wegańską lub olej kokosowy)* zagnieć razem na kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałej części ciasta.

    *Olej kokosowy w kruszonce możesz zastąpić masłem.

    Wegańska kruszonka w misce.

Owoce:

  • Krok 7

    Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki. Jeżeli rabarbar jest młody nie musisz obierać go ze skórki.

    Pokrojony rabarbar na drewnianej desce.

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i przełóż do przygotowanej wcześniej foremki.

    Wegańskie ciasto drożdżowe przełożone do formy.
  • Krok 9

    Na cieście delikatnie rozłóż pokrojony rabarbar i kruszonkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, jeszcze przed upieczeniem.
  • Krok 10

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180°C.

    Wyrośnięte wegańskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
  • Krok 11

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem. 🥰

    Upieczona wegańska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganska-drozdzowka-z-rabarbarem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej