1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez laktozy
  4. Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

wegańska drożdżowa babka wielkanocna posypana cukrem pudrem
wegańska drożdżowa babka wielkanocna posypana cukrem pudrem
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Z czym kojarzy się Wielkanoc? 🐤 Oczywiście z wypiekami, na których skosztowanie czekamy cały rok! Werdykt jaki wielkanocny klasyk stawiasz na pierwszym miejscu pozostawiamy wyłącznie Tobie, jednak skoro tu jesteś…chyba jednak babka zwycięża z mazurkiem! 😉 W wegańskiej wersji babki, mleko zastąp napojem roślinnym (np. sojowym) zaś jajka namoczonym siemieniem lnianym!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki drożdżowej:

  • Krok 1

    Napój sojowy podgrzej w garnku.

    Napój sojowy w garnku na kuchence indukcyjnej, dwupalnikowej firmy Bosch.
  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.

    Zmielone siemię lniane w słoiczku i siemię lniane zalane gorącą wodą w miseczce.
  • Krok 3

    Foremkę do babki z kominem (2,5l) wysmaruj cienko olejem i obsyp delikatnie mąką.

    Foremka do babki nasmarowana olejem i obsypana mąką pszenną.
  • Może się przydać

    Forma do pieczenia babki z serii Back Trend jest pokryta powłoką ceramiczną, dzięki której naszą babkę w prosty sposób wyciągniemy z formy. Jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Do misy przesiej mąkę pszenną, dodaj drożdże, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.

    Suche składniki do babki drożdżowej i robot kuchenny MUM firmy Bosch.
  • Krok 5

    Dodaj mokre składniki i wymieszaj za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.

    Wymieszane ciasto na babkę drożdżową w misie robota kuchennego MUM firmy Bosch.
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na wyrośnięcie (około 1,5 godziny).

    Ciasto na babkę drożdżową przełożone do formy.
  • Krok 7

    Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół) i piecz babkę przez około 40 minut, do suchego patyczka.

    Wyrośnięta babka drożdżowa w formie.
  • Krok 8

    Upieczoną babkę odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij ja z foremki. 

    Upieczone babka drożdżowa na kratce do pieczenia.
  • Krok 9

    Babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym*.

    Posypana cukrem pudrem wegańska babka drożdżowa.

Porada:

*Babkę możesz też polać lukrem cytrynowym!🍋

Lukier cytrynowy:

  • 250 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i polukruj babkę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-laktozy/babka-drozdzowa-bez-jajek-i-mleka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej