Sernik z kaszy jaglanej (jagielnik)
Jaglany sernik przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia smak tego klasycznego wypieku. Herbatnikowy spód (ja użyłam wegańskich ciasteczek, dostępnych na półkach ze zdrową żywnością), a do tego masa jaglana z dodatkiem napoju sojowego (lub innego ulubionego), orzechów nerkowca oraz aromatycznej wanilii. 🙂 Poznaj przepis na pyszny wegański sernik z kaszy jaglanej!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do sernika z kaszy jaglanej (jagielnika):
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze. Następnie rozpuść olej kokosowy i zmiksuj z herbatnikami.
-
Krok 3
Wyłóż masę herbatnikową na spód. Piecz 5 minut. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie masy na sernik z kaszy:
-
Krok 4
Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę. Najlepiej odstawić je na całą noc. Następnie odsącz orzechy.
-
Krok 5
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka. Dodaj je do napoju sojowego. Kaszę jaglaną ugotuj na napoju sojowym z wanilią.*
-
Może się przydać
Ceniona za naturalny smak i intensywny, waniliowy zapach.
-
Krok 6
Wyciągnij laskę wanilii z kaszy i pozostaw ją do przestudzenia.
-
Krok 7
Do misy malaksera dodaj jeszcze ciepłą ugotowaną kaszę jaglaną i orzechy nerkowca. Dobrze zblednuj, żeby masa była jednolita. Następnie dodaj olej kokosowy, cukier oraz budyń. Dokładnie zblenduj.
-
Krok 8
Podczas miksowania dodaj jeszcze napój sojowy - ułatwi to blendowanie i masa będzie delikatniejsza. Przełoż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 60 minut.
-
Krok 9
Upieczony jagielnik pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż do lodówki do całkowitego schłodzenia.
-
Krok 10
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Jagielnik podawaj z sosem owocowym. 🙂
Porada:
Kaszę gotuj do wchłonięcia całego płynu na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/sernik-z-kaszy-jaglanej-jagielnik |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze