1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Sernik z kaszy jaglanej (jagielnik)

Sernik z kaszy jaglanej (jagielnik)

sernik z kaszy jaglanej (jagielnik) posypany cukrem pudrem na białej paterze - Wszystkiego Słodkiego
sernik z kaszy jaglanej (jagielnik) posypany cukrem pudrem na białej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Jaglany sernik przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia smak tego klasycznego wypieku. Herbatnikowy spód (ja użyłam wegańskich ciasteczek, dostępnych na półkach ze zdrową żywnością), a do tego masa jaglana z dodatkiem napoju sojowego (lub innego ulubionego), orzechów nerkowca oraz aromatycznej wanilii. 🙂 Poznaj przepis na pyszny  wegański sernik z kaszy jaglanej! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do sernika z kaszy jaglanej (jagielnika):

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym.

    spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze. Następnie rozpuść olej kokosowy i zmiksuj z herbatnikami.

    herbatniki pokruszone w malakserze z robota kuchennego firmy Bosch
  • Krok 3

    Wyłóż masę herbatnikową na spód. Piecz 5 minut. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.

    upieczona masa z herbatników

Przygotowanie masy na sernik z kaszy:

  • Krok 4

    Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę. Najlepiej odstawić je na całą noc. Następnie odsącz orzechy.

    namoczone orzechy nerkowca w miseczce
  • Krok 5

    Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka. Dodaj je do napoju sojowego. Kaszę jaglaną ugotuj na napoju sojowym z wanilią.*

    kasza jaglana na sitku, obok napój sojowy w garnku i laska wanilii Dr. Oetkera
  • Może się przydać

    Ceniona za naturalny smak i intensywny, waniliowy zapach.

  • Krok 6

    Wyciągnij laskę wanilii z kaszy i pozostaw ją do przestudzenia.

    ugotowana kasza jaglana na napoju sojowym z wanilią
  • Krok 7

    Do misy malaksera dodaj jeszcze ciepłą ugotowaną kaszę jaglaną i orzechy nerkowca. Dobrze zblednuj, żeby masa była jednolita. Następnie dodaj olej kokosowy, cukier oraz budyń. Dokładnie zblenduj.

    Ugotowana kasza w garnku, obok orzechy nerkowca, w miseczce olej kokosowy, cukier oraz budyń.
  • Krok 8

    Podczas miksowania dodaj jeszcze napój sojowy - ułatwi to blendowanie i masa będzie delikatniejsza. Przełoż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 60 minut.

    Zblendowana masa na jagielnik.
  • Krok 9

    Upieczony jagielnik pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż do lodówki do całkowitego schłodzenia. 

    Upieczony jagielnik.
  • Krok 10

    Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Jagielnik podawaj z sosem owocowym. 🙂

    Upieczony jagielnik posypany cukrem pudrem.

Porada:

Kaszę gotuj do wchłonięcia całego płynu na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/sernik-z-kaszy-jaglanej-jagielnik

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej