Ciasto latte macchiato
Ciasto latte macchiato to nasza niezwykle aromatyczna propozycja na zbliżający się weekend. Kawa i ciasto pojawiają się u mnie ostatnio bardzo często w duecie, ale przeważnie obok siebie - ciasto na talerzyku, a kawa w filiżance. 😉 Tym razem jednak postanowiłam uzyskać efekt 2 w 1. Wyszło pysznie. Polecam! ☕
Jesteś kawoszem? Sprawdź nasze propozycje na ciasta i desery z kawą
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu kakaowego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. -
Marta poleca
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Jajka utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej konsystencji.
-
Krok 3
Wymieszaj składniki suche z mokrymi, tylko do połączenia składników.
-
Krok 4
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia, a następnie przekrój je na pół.
Poncz:
-
Krok 5
Składniki na poncz dokładnie wymieszaj, a następnie nasącz nim oba blaty biszkoptu kakaowego. Część ponczu powinna Tobie pozostać do nasączenia okrągłych biszkoptów.
Krem:
-
Krok 6
Przygotuj miękkie masło i cukier puder.
-
Krok 7
Utrzyj je do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.
-
Krok 8
Następnie dodaj mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia składników.
-
Krok 9
1/3 kremu rozsmaruj na pierwszym nasączonym blacie biszkoptu.
-
Krok 10
Następnie kolejno zamaczaj biszkopty w ponczu i układaj je na kremie.
-
Krok 11
Przykryj biszkopty kolejną częścią kremu. przykryj drugim czekoladowym blatem.
-
Krok 12
Rozsmaruj ostatnią warstwę kremu i ponownie ułóż na kremie namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto latte macchiato posyp kakao i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-latte-macchiato |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze