1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto latte macchiato

Ciasto latte macchiato

ciasto latte macchiato z biszkoptem kakaowym, przełożonym kremem i biszkoptami nasączonymi kawą, oprószone kakao - wszystkiego słodkiego
ciasto latte macchiato z biszkoptem kakaowym, przełożonym kremem i biszkoptami nasączonymi kawą, oprószone kakao - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto latte macchiato to nasza niezwykle aromatyczna propozycja na zbliżający się weekend. Kawa i ciasto pojawiają się u mnie ostatnio bardzo często w duecie, ale przeważnie obok siebie - ciasto na talerzyku, a kawa w filiżance. 😉 Tym razem jednak postanowiłam uzyskać efekt 2 w 1. Wyszło pysznie. Polecam! ☕

Jesteś kawoszem? Sprawdź nasze propozycje na ciasta i desery z kawą


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
    Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

    mąka, kakao, proszek do pieczenia dr. oetkera
  • Marta poleca

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej konsystencji.

    jajka utarte z cukrem w jednej misce i składniki suche w drugiej (mąka wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia)
  • Krok 3

    Wymieszaj składniki suche z mokrymi, tylko do połączenia składników.

    ciasto na biszkopt kakaowy przelane do tortownicy
  • Krok 4

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia, a następnie przekrój je na pół.

    upieczony biszkopt kakaowy na ciasto latte macchiato

Poncz:

  • Krok 5

    Składniki na poncz dokładnie wymieszaj, a następnie nasącz nim oba blaty biszkoptu kakaowego. Część ponczu powinna Tobie pozostać do nasączenia okrągłych biszkoptów.

    biszkopt nasączony ponczem

Krem:

  • Krok 6

    Przygotuj miękkie masło i cukier puder.

    masło i cukier puder w osobnych miseczkach
  • Krok 7

    Utrzyj je do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.

    masło utarte z cukrem pudrem
  • Krok 8

    Następnie dodaj mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia składników.

    krem maślany z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym
  • Krok 9

    1/3 kremu rozsmaruj na pierwszym nasączonym blacie biszkoptu.

    pierwszy blat biszkoptu przykryty 1/3 kremu
  • Krok 10

    Następnie kolejno zamaczaj biszkopty w ponczu i układaj je na kremie.

    okrągłe biszkopty ułożone na warstwie kremu
  • Krok 11

    Przykryj biszkopty kolejną częścią kremu. przykryj drugim czekoladowym blatem.

    druga warstwa kremu ułożona na biszkoptach
  • Krok 12

    Rozsmaruj ostatnią warstwę kremu i ponownie ułóż na kremie namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto latte macchiato posyp kakao i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    druga warstwa okrągłych biszkoptów na kremie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-latte-macchiato

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej