1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto latte macchiato

Ciasto latte macchiato

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto latte macchiato to nasza niezwykle aromatyczna propozycja na zbliżający się weekend. Kawa i ciasto pojawiają się u mnie ostatnio bardzo często w duecie ale przeważnie obok siebie - ciasto na talerzyku a kawa w filiżance. ;) Tym razem jednak postanowiłam uzyskać efekt 2 w 1. Wyszło pysznie. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
    Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

    mąka, kakao, proszek do pieczenia
  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej konsystencji.

    jajka utarte z cukrem
  • Krok 3

    Wymieszaj składniki suche z mokrymi, tylko do połączenia składników.

    ciasto na biszkopt kakaowy
  • Krok 4

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Odstaw ciasto do przestudzenia, a następnie przekrój je na pół.

    upieczony biszkopt kakaowy

Poncz:

  • Krok 5

    Składniki na poncz dokładnie wymieszaj, a następnie nasącz nim oba blaty. Część ponczu powinna Tobie pozostać do nasączenia biszkoptów.

    biszkopt nasączony ponczem

Krem:

  • Krok 6

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem,

    masło, cukier puder
  • Krok 7

    do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.

    masa maślana
  • Krok 8

    Następnie dodaj mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia składników.

    mleczny krem
  • Krok 9

    1/3 kremu rozsmaruj na pierwszym nasączonym blacie ciasta.

    pierwsza warstwa ciasta
  • Krok 10

    Następnie kolejno zamaczaj biszkopty w ponczu i ułóż je na kremie.

    ciasto przęłożone biszkoptami
  • Krok 11

    Przykryj biszkopty kolejną częścią kremu

    druga warstwa kremu
  • Krok 12

    Ponownie ułóż na kremie namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto posyp kakao i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    druga warstwa biszkoptu, wierzch ciasta

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej