1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowy torcik z adwokatem

Czekoladowy torcik z adwokatem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Torcik czekoladowy przełożony kremem budyniowym z nutą adwokatu jest propozycją na przyjęcie ze znajomymi czy sylwestra. Biszkopt połączony z masą jest niezwykle lekki i delikatny, a smaki doskonale ze sobą współgrają.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując, dodawaj żółtka.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao i stopniowo wsypuj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Krem budyniowy:

  • Krok 1

    Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki.

  • Krok 2

    Pozostałe mleko przelej do rondelka i zagotuj. Zdejmij z palnika, wlej rozprowadzony krem i cały czas mieszając rózgą, ponownie zagotuj.

  • Krok 3

    Gotowy krem przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 4

    Po wystudzeniu zmiksuj krem, dodając do niego miękkie masło oraz adwokat. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem.

  • Krok 5

    Na upieczony i wystudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy i ubitą śmietankę. Wierzch ciasta posypałam startą czekoladą. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej