1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Charlotte z malinami

Charlotte z malinami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Charlotte z malinami to mój przepis na wyjątkowy deser. Zawsze pięknie wygląda, a proste połączenie smaków sprawia, że chętnie do niego wracam. Świetnie sprawdzą się w nim również inne owoce lata. Spróbuj!

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Z formy o średnicy 21 cm zdejmij obręcz i połóż ją na paterze. Ułóż w niej biszkopty najpierw pionowo, później na dnie. Aby biszkopty utrzymały się w pionie należy ściąć ich koniec minimalnie pod skosem tak aby strona biszkoptu z warstwą cukru była minimalnie krótsza od tej bez cukru. To pozwoli postawić biszkopty tak, aby się nie przewracały.

    Forma wyłożona podłużnymi biszkoptami.

Mus malinowy:

  • Krok 2

    Maliny zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. 

    Maliny w malakserze.
  • Krok 3

    Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku. 

    Żelatyna w miseczce.
  • Krok 4

    Wymieszaj z 2 łyżkami przetartych malin, a następnie dodaj do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. 

    Przetarte maliny w miseczce.

Waniliowa masa śmietankowa:

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii (2-3 łyżki bitej śmietany odłóż do musu malinowego). 

    Ubita śmietanka.
  • Krok 6

     

    Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku. 
    Napęczniała żelatyna w miseczce.
  • Krok 7

    Wymieszaj z niewielką ilością waniliowej masy, a następnie dodaj do pozostałej części bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
    Przelej masę do formy z biszkoptami, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. 

    Charlotte z masą waniliową.
  • Krok 8

    Odłożoną porcję bitej śmietany wymieszaj dokładnie z musem malinowym, odstaw do lodówki, aby całość zgęstniała ale nie stężała całkowicie (na ok. 40 min), mieszaj co jakiś czas. 

    Mus malinowy z bitą śmietaną.
  • Krok 9

    Gdy masa będzie gęsta przełóż ją na warstwę waniliową. 

    Charlotte z masą malinową.
  • Krok 10

    Udekoruj owocami i odstaw do całkowitego stężenia na ok. 3-4 h. 

    Charlotte z masą malinową ze świeżymi malinami.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej