Ciasta bez pieczenia

Charlotte z malinami

Charlotte z malinami

Charlotte z malinami

  • 02:00
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
10
Średni

Charlotte z malinami to mój przepis na wyjątkowy deser. Zawsze pięknie wygląda, a proste połączenie smaków sprawia, że chętnie do niego wracam. Świetnie sprawdzą się w nim również inne owoce lata. Spróbuj!

Składniki

Spód:
  • 250 g podłużnych biszkoptów
Mus malinowy:
  • 400 g malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Waniliowa masa śmietankowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki Pasty waniliowej Intense Dr. Oetkera
  • 2,5 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • maliny i porzeczki do dekoracji ok. 500 g
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Z formy o średnicy 21 cm zdejmij obręcz i połóż ją na paterze. Ułóż w niej biszkopty najpierw pionowo, później na dnie. Aby biszkopty utrzymały się w pionie należy ściąć ich koniec minimalnie pod skosem tak aby strona biszkoptu z warstwą cukru była minimalnie krótsza od tej bez cukru. To pozwoli postawić biszkopty tak, aby się nie przewracały.

Forma wyłożona podłużnymi biszkoptami.

Mus malinowy:

Krok 2

Maliny zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. 

Maliny w malakserze.
Krok 3

Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku. 

Żelatyna w miseczce.
Krok 4

Wymieszaj z 2 łyżkami przetartych malin, a następnie dodaj do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. 

Przetarte maliny w miseczce.

Waniliowa masa śmietankowa:

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii (2-3 łyżki bitej śmietany odłóż do musu malinowego). 

Ubita śmietanka.
Krok 6

 

Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku. 
Napęczniała żelatyna w miseczce.
Krok 7

Wymieszaj z niewielką ilością waniliowej masy, a następnie dodaj do pozostałej części bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przelej masę do formy z biszkoptami, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. 

Charlotte z masą waniliową.
Krok 8

Odłożoną porcję bitej śmietany wymieszaj dokładnie z musem malinowym, odstaw do lodówki, aby całość zgęstniała ale nie stężała całkowicie (na ok. 40 min), mieszaj co jakiś czas. 

Mus malinowy z bitą śmietaną.
Krok 9

Gdy masa będzie gęsta przełóż ją na warstwę waniliową. 

Charlotte z masą malinową.
Krok 10

Udekoruj owocami i odstaw do całkowitego stężenia na ok. 3-4 h. 

Charlotte z masą malinową ze świeżymi malinami.
Składniki
Spód:
  • 250 g podłużnych biszkoptów
Mus malinowy:
  • 400 g malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Waniliowa masa śmietankowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki Pasty waniliowej Intense Dr. Oetkera
  • 2,5 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • maliny i porzeczki do dekoracji ok. 500 g
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia

Wszystkiego słodkiego
02:00
10
Średni
Charlotte z malinami