1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowa tarta kokosowa z porzeczkami

Bezglutenowa tarta kokosowa z porzeczkami

Natalia Kamrowska - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Bezglutenowa tarta kokosowa z porzeczkami to prosta, letnia propozycja. Tarta 艂膮czy w sobie delikatny smak kokosa i aromat porzeczek z ogrodu. S艂odko-kwaskowa, delikatna w konsystencji i bardzo prosta do przygotowania. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d:

  • Krok 1

    Daktyle zalej wrz膮tkiem i odstaw na 15 min.

    Daktyle namoczone we wrz膮tku w miseczce
  • Krok 2

    Namoczone daktyle umie艣膰 w malakserze razem ze zmielonymi migda艂ami i wiórkami kokosowymi. Zmiksuj a偶 wszystkie sk艂adniki równomiernie si臋 wymieszaj膮 i po艂膮cz膮 w zwart膮 mas臋.

    Daktyle, zmielone migda艂y i wi贸rki kokosowe umieszczone w melakserze.
  • Krok 3

    Gotow膮 mas膮 wylep spód formy do tarty o 艣rednicy 24 cm. Wstaw do lodówki.

    Sp贸d formy do torty wylepiony mas膮 daktylowo-migda艂owo-kokosow膮

Warstwa porzeczkowa:

  • Krok 1

    Porzeczki umyj, usu艅 ga艂膮zki, umie艣膰 w garnku dodaj cukier i podgrzewaj a偶 owoce zmi臋kn膮 ale nie rozpadn膮 si臋 zupe艂nie.

    Czerwone porzeczki w garnuszku i cukier w miseczce.
  • Krok 2

    Do 偶elatyny dodaj niewielka ilo艣膰 zimnej wody i odstaw na chwil臋 do nap臋cznienia. Nap臋cznia艂膮 偶elatyn臋 dodaj do gor膮cych owoców, dok艂adnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Wystudzone owoce wy艂ó偶 równomiernie na sch艂odzony wcze艣niej spód i wstaw do lodówki do st臋偶enia.

    Porzeczki roz艂o偶one na spodzie do tarty

Warstwa jogurtowo-kokosowa:

  • Krok 1

    Puszk臋 sch艂odzonego mleczka kokosowego odwró膰 do góry nogami, otwórz i wylej wod臋 kokosow膮. Powsta艂膮 艣mietank臋 umie艣膰 w misce razem z jogurtem naturalnym, cukrem z wanili膮 bez glutenu, cukrem pudrem i zmiksuj na jednolita mas臋.

    艢mietanka z mleczka kokosowego z jogurtem, cukrem z wanili膮 Dr. Oetkera i cukrem pudrem.
  • Krok 2

    Do 偶elatyny dodaj niewielk膮 ilo艣膰 zimnej wody i odstaw na chwil臋 do nap臋cznienia.

    呕elatyna w proszku namoczona w zimnej wodzie.
  • Krok 3

    Nap臋cznia艂膮 偶elatyn臋 rozpu艣膰 w mikrofali lub w rondelku (nie gotuj!) , dodaj 2-3 艂y偶ki masy jogurtowo-kokosowej, wymieszaj a nast臋pnie przelej do pozosta艂ej masy jogurtowej i szybko, dok艂adnie po艂膮cz. Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie na tart臋.

    Masa jogurtowo-kokosowa w miseczce i tarta z porzeczkami
  • Krok 4

    Udekoruj porzeczkami i odstaw do lodówki do ca艂kowitego st臋偶enia.

    Masa jogurtowo-kokosowa wy艂o偶ona na warstw臋 porzeczkow膮, pokryta czerwonymi porzeczkami

Oce艅 przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczeg贸lny dzie艅
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej