Wegański sernik oreo
Wegański sernik OREO wyglądem przypomina torcik pełen ciasteczek i malin, natomiast jego smak kusi delikatnością. Wszystko za sprawą tofu, będącego znakomitą alternatywą dla twarogu. Tofu ma sernikową konsystencję oraz tendencję do nasycania się smakiem pozostałych dodatków. 😋 Żeby nadać cieście bardziej delikatnej kosystencji użyłam też jogurtu sojowego. Dla mnie to ciasto, które z pewnością robi wrażenie i znajdzie masę zwolenników! Przekonasz się, będzie pysznie! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do wegańskiego sernika oreo:
-
Krok 1
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym (możesz użyć też folii rantowej).
-
Krok 2
Oddziel ciastka od nadzienia i przełóż je do miseczki. Nadzienie przyda się później bo dodamy je do wegańskiej masy serowej.
-
Krok 3
Pokrusz ciasteczka. Dodaj do nich olej kokosowy, sól i ponownie zmiksuj.
-
Krok 4
Przełóż masę na przygotowaną wcześniej tortownicę i podociskaj łyżką, żeby utworzyć spód. Odstaw do lodówki.
Wegańska masa serowa:
-
Krok 5
Do misy malaksera przełóż odciśnięte z wody tofu, cukier puder, sok z cytryny, pastę waniliową i nadzienie z ciasteczek. Dokładnie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Marta poleca 🙌
Ekologiczna pasta z wanilii o bardzo intensywnym aromacie.
-
Krok 6
Dodaj jogurt sojowy i ponownie zmiksuj.
-
Krok 7
Do garnka przelej wodę i wsyp agar. Rozmieszaj, a następnie zagotuj ciągle mieszając. Dodaj 2 łyżki wcześniej przygotowanej masy z tofu i jogurtu sojowego i podgrzewaj jeszcze przez minutę.
-
Krok 8
Do masy z tofu i jogurtu dodaj gorącą masę z agarem i od razu zblenduj do uzyskania jednolitej konsytencji.
-
Krok 9
Dodaj pokruszone ciasteczka, wymieszaj i od razu przełóż na wcześniej przygotowany spód.
-
Krok 10
Odstaw na około 10 minut. W tym czasie masa odrobinę stężeje.
Dekorowanie sernika wegańskiego oreo:
-
Krok 11
2 ciasteczka przekrój na pół, a resztę pokrusz. Pokruszonymi ciasteczkami udekoruj wierzch ciasta.
-
Krok 12
Ubij śmietankę kokosową z cukrem pudrem ( z bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego, zbierz stałą część i ubij). Przełóż śmietankę do rękawa cukierniczego i wykonaj rozetki na brzegach wegańskiego sernika*.
-
Krok 13
Krem ozdób wcześniej pokrojonymi ciasteczkami i malinami. Wstaw ciasto do lodówki jeszcze na 3 godziny. Podawaj schłodzone.🥰
* Użyłam tylki 1M marki Wilton
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganski-sernik-oreo |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze