1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto kukułka bez pieczenia

Ciasto kukułka bez pieczenia

ciasto kukułka bez pieczenia z herbatnikami, kremem budyniowym o smaku kukułki oraz z polewą czekoladową z białej i gorzkiej czekolady - wszystkiego słodkiego
ciasto kukułka bez pieczenia z herbatnikami, kremem budyniowym o smaku kukułki oraz z polewą czekoladową z białej i gorzkiej czekolady - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Ciasto kukułka bez pieczenia przypomina mi beztroskie lata mojego dzieciństwa. Sekretem niepowtarzalnego smaku są... znane cukierki. ;) "Kukułka" składa się z warstwy herbatników, delikatnego kremu budyniowego oraz dwóch, pysznych polew czekoladowych. Przepis na ciasto jest w mojej rodzinie od lat, ale przyznam, że lubię go od czasu do czasu urozmaicać nowymi dodatkami. :) Dzisiaj przygotowałam moją, jak dotąd ulubioną wersję bez pieczenia. Spróbuj! 😃

Sprawdź również naszą poradę, jak zrobić idelaną polewę czekoladową?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Do przełożenia ciasta kukułka:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników.

    na dnie prostokątnej formy z papierem do pieczenia wyłożone kakaowe herbatniki
  • Może się przydać

    Szeroki wybór form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać

Krem budyniowy:

  • Krok 2

    Z porcji mleka odlej 250 ml i rozmieszaj w nim dwa budynie razem z cukrem.

    do miski z mlekiem przesypywane budynie czekoladowe dr. Oetkera, cukier w małej miseczce
  • Krok 3

    Pozostałe mleko zagotuj z cukierkami i podgrzewaj, aż do ich rozpuszczenia.

    na palniku garnek z mlekiem i rozpuszczonymi w nim cukierkami kukułki, obok miseczka z budyniami Dr. Oetkera wymieszanymi z zimnym mlekiem
  • Krok 4

    Do gorącego mleka dodaj rozmieszane budynie z cukrem i ponownie zagotuj, aż do zgęstnienia.

    na palniku ugotowany czekoladowo-kukułkowy budyń, obok pokrojone masło w miseczce
  • Krok 5

    Na końcu dodaj masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    na palniku garnek z budyniem czekoladowym z dodatkiem pokrojonego w kostkę masła
  • Krok 6

    Połowę ciepłego kremu wylej na warstwę herbatników.

    na czekoladowe herbatniki wylany krem budyniowy czekoladowo-kukułkowy
  • Krok 7

    Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników. 

    ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach
  • Krok 8

    Rozłóż drugą porcję kremu. 

    ciasto kukułka bez pieczenia z wyłożoną drugą porcją kremu
  • Krok 9

    Na końcu ułóż ostatnią warstwę herbatników i przygotuj polewę.

    trzecia warstwa kakaowych herbatników w cieście Kukułka bez pieczenia

Polewa ciemna:

  • Krok 10

    Do miski nad garnkiem z gotującą się wodą przełóż cukierki, czekoladę białą i ciemną oraz śmietankę. Składniki podgrzewaj, często mieszając, do uzyskania gładkiej polewy.

    na palniku garnek i miska w kąpieli wodnej do rozpuszczenia kukułek oraz białej i gorzkiej czekolady ze śmietanką
  • Krok 11

    Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na warstwie herbatników.

    ciasto kukułka bez pieczenia z czekoladowo-kukułkową polewą

Polewa biała:

  • Krok 12

    Śmietankę zagotuj i zalej nią białą czekoladę.Wymieszaj i za pomocą widelca rozprowadź rozpuszczoną czekoladę na ciemnej polewie.

    ciasto kukułka bez pieczenia z polewą z białej czekolady obok mała miseczka z rozpuszczoną białą czekoladą
  • Krok 13

    Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

    Ciasto kukułka bez pieczenia na kakaowych herbatnikach z kremem czekoladowym, polewą czekoladowo-kukułkową i dekoracją z białej czekolady
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-kukulka-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej