Ciasta bez pieczenia

Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

  • 03:00
  • 12
  • Średni
03:00
12
Średni

Korzystając z sezonu na truskawki, przedstawiamy przepis na szybki, łatwy i niezwykle smaczny deser - klasyka w nowoczesnej formie. Lekka warstwa waniliowa przykryta puszystą warstwą truskawkową to idealne połączenie smaków, a zanurzone w niej truskawki dodają całości uroku.

Składniki

Spód:
  • 200 g biszkoptów ladyfingers
Warstwa waniliowa:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
  • 100 ml zimnej wody
  • 50 ml wrzątku
  • 500 g truskawek
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
Warstwa truskawkowa:
  • 500 ml schłodczonej śmietanki 30%
  • 1 Masa śmietanowa o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Wskazówki

Spód;

Krok 1

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż rękawem do pieczenia (Rękawem, a nie papierem. Papier namięka i trudniej byłoby zdjąć z niego deser). Najlepiej użyć formy z wypychanym dnem, jeśli takiej nie masz, to użyj standardowej tortownicy z odpinaną obręczą. Brzeg formy wyłóż biszkoptami, które wcześniej lekko przytnij z jednej strony tak, aby stały w niej swobodnie.

Warstwa waniliowa:

Krok 2

Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę-fix deserową przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawaj serek homogenizowany, wszystko wymieszaj, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę-fix.

Krok 3

Niewielką ilość masy wyłóż do formy, aby dobrze przykryła dno, po czym ułóż na niej całe truskawki (część truskawek zostaw do dekoracji) i przykryj pozostałą masą. Wstaw do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Warstwa truskawkowa:

Krok 4

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową-truskawkową i jeszcze chwilę ubijaj. Masę wyłóż do formy na warstwę waniliową i odstaw do lodówki do schłodzenia. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami.

Składniki
Spód:
  • 200 g biszkoptów ladyfingers
Warstwa waniliowa:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
  • 100 ml zimnej wody
  • 50 ml wrzątku
  • 500 g truskawek
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
Warstwa truskawkowa:
  • 500 ml schłodczonej śmietanki 30%
  • 1 Masa śmietanowa o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia