Charlotte z truskawkami

Korzystając z sezonu na truskawki, przedstawiamy przepis na szybki, łatwy i niezwykle smaczny deser - klasyka w nowoczesnej formie. Lekka warstwa waniliowa przykryta puszystą warstwą truskawkową to idealne połączenie smaków, a zanurzone w niej truskawki dodają całości uroku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód;
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż rękawem do pieczenia (Rękawem, a nie papierem. Papier namięka i trudniej byłoby zdjąć z niego deser). Najlepiej użyć formy z wypychanym dnem, jeśli takiej nie masz, to użyj standardowej tortownicy z odpinaną obręczą. Brzeg formy wyłóż biszkoptami, które wcześniej lekko przytnij z jednej strony tak, aby stały w niej swobodnie.
Warstwa waniliowa:
-
Krok 2
Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę-fix deserową przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawaj serek homogenizowany, wszystko wymieszaj, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę-fix.
-
Krok 3
Niewielką ilość masy wyłóż do formy, aby dobrze przykryła dno, po czym ułóż na niej całe truskawki (część truskawek zostaw do dekoracji) i przykryj pozostałą masą. Wstaw do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Warstwa truskawkowa:
-
Krok 4
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową-truskawkową i jeszcze chwilę ubijaj. Masę wyłóż do formy na warstwę waniliową i odstaw do lodówki do schłodzenia. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze