1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Korzystając z sezonu na truskawki, przedstawiamy przepis na szybki, łatwy i niezwykle smaczny deser - klasyka w nowoczesnej formie. Lekka warstwa waniliowa przykryta puszystą warstwą truskawkową to idealne połączenie smaków, a zanurzone w niej truskawki dodają całości uroku.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód;

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż rękawem do pieczenia (Rękawem, a nie papierem. Papier namięka i trudniej byłoby zdjąć z niego deser). Najlepiej użyć formy z wypychanym dnem, jeśli takiej nie masz, to użyj standardowej tortownicy z odpinaną obręczą. Brzeg formy wyłóż biszkoptami, które wcześniej lekko przytnij z jednej strony tak, aby stały w niej swobodnie.

Warstwa waniliowa:

  • Krok 2

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę-fix deserową przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawaj serek homogenizowany, wszystko wymieszaj, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę-fix.

  • Krok 3

    Niewielką ilość masy wyłóż do formy, aby dobrze przykryła dno, po czym ułóż na niej całe truskawki (część truskawek zostaw do dekoracji) i przykryj pozostałą masą. Wstaw do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Warstwa truskawkowa:

  • Krok 4

    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową-truskawkową i jeszcze chwilę ubijaj. Masę wyłóż do formy na warstwę waniliową i odstaw do lodówki do schłodzenia. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej