Tarta z białą czekoladą i jeżynami


Moja tarta bez pieczenia z białą czekoladą i jeżynami z pewnością wprawi Was w doskonały nastrój. 😊 Kruchy spód, a na nim krem z białej czekolady i serka mascarpone, który dodatkowo przełamałam kwaśnymi owocami. To idealne połączenie! Do dekoracji polecam wykorzystać jadalne kwiaty, dzięki którym deser wygląda niesamowicie. Co myślicie o takiej propozycji? Czekam na Wasze opinie. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nadzienie:
-
Krok 1
Śmietankę podgrzej i zalej nią połamaną na kawałki czekoladę.
-
Krok 2
Po kilku minutach wymieszaj czekoladę i odstaw do wystudzenia. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Spód:
-
Krok 3
Płatki kukurydziane lekko pokrusz przy pomocy malaksera lub wałka. Przesyp do miski i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
-
Krok 4
Masło i kawałki czekolady przełóż do garnuszka i roztop na małym ogniu.
-
Krok 5
Rozpuszczoną czekoladę z masłem przelej do miski z płatkami, dokładnie wymieszaj i przełóż na dno i boki tarty o średnicy 24 cm. Płatki dokładnie wyrównaj i dociśnij. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Nadzienie:
-
Krok 6
Serek mascarpone przełóż małymi porcjami do miski, dodaj dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu wmieszaj ekstrakt cytrynowy, przełóż na schłodzony spód
-
Krok 7
100 g jeżyn zblenduj i przetrzyj przez sitko.
-
Krok 8
Na tarcie zrób kleksy z przetartych jeżyn.
-
Krok 9
Patyczkiem porozmazuj kleksy tworząc nieregularne wzorki.Poukładaj pozostałe jeżyny i przystrój jadalnymi kwiatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze