1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Tarta z białą czekoladą i jeżynami

Tarta z białą czekoladą i jeżynami

Tarta z białą czekoladą i jeżynami z fioletowymi kwiatami.
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Moja tarta bez pieczenia z  białą czekoladą i jeżynami z pewnością wprawi Was w doskonały nastrój. 😊 Kruchy spód, a na nim krem z białej czekolady i serka mascarpone, który dodatkowo przełamałam kwaśnymi owocami. To idealne połączenie! Do dekoracji polecam wykorzystać jadalne kwiaty, dzięki którym deser wygląda niesamowicie. Co myślicie o takiej propozycji? Czekam na Wasze opinie. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie:

  • Krok 1

    Śmietankę podgrzej i zalej nią połamaną na kawałki czekoladę.

    Śmietanka w garnku i biała czekoladowa połamana na kawałki.
  • Krok 2

    Po kilku minutach wymieszaj czekoladę i odstaw do wystudzenia. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    Biała czekolada w śmietance w szklanym naczyniu

Spód:

  • Krok 3

    Płatki kukurydziane lekko pokrusz przy pomocy malaksera lub wałka. Przesyp do miski i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

    pokruszone płatki kukurydzianiane z dodatkiem wiórków kokosowych
  • Krok 4

    Masło i kawałki czekolady przełóż do garnuszka i roztop na małym ogniu.

    masło pokrojone na kawałki rozpuszczane na płycie indukcyjnej
  • Krok 5

    Rozpuszczoną czekoladę z masłem przelej do miski z płatkami, dokładnie wymieszaj i przełóż na dno i boki tarty o średnicy 24 cm. Płatki dokładnie wyrównaj i dociśnij. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

    spod do tarty z płatków kukurydzianych i białej czekolady w formie do tarty

Nadzienie:

  • Krok 6

    Serek mascarpone przełóż małymi porcjami do miski, dodaj dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu wmieszaj ekstrakt cytrynowy, przełóż na schłodzony spód

    serek mascarpone z białą czekoladą w porcelanowej miseczce
  • Krok 7

    100 g jeżyn zblenduj i przetrzyj przez sitko.

    przetarte jeżyny w metalowym sitku nad miseczką
  • Krok 8

    Na tarcie zrób kleksy z przetartych jeżyn.

    tarta z serkiem mascarpone z kleksami z przetartych jeżyn
  • Krok 9

    Patyczkiem porozmazuj kleksy tworząc nieregularne wzorki.Poukładaj pozostałe jeżyny i przystrój jadalnymi kwiatkami.

    tarta bez pieczenia z serkiem mascarpone i jeżynami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej