Ciasto z prażonym słonecznikiem


Ciasto z prażonym słonecznikiem bez pieczenia. To klasyk wśród ciast na zimno i nie ma chyba osoby, która by go nie lubiła. Ciasto jest po prostu pyszne, a do tego nie zabiera wiele czasu. Przepis idealny na wszelkie spotkania w większym gronie. :) Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Warstwa krówkowa (kajmakowa):
-
Krok 1
Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 24 x 38 cm. Dno blachy wyłóż krakersami, a na nich dokładnie rozsmaruj masę krówkową. Na warstwie "krówkowej" ponownie ułóż krakersy - ściśle jeden obok drugiego.
Masa budyniowa:
-
Krok 2
Do garnka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj.
-
Krok 3
Jajka, obie mąki i szklankę mleka umieść w misce i miksuj na jednolitą masę. Wlej do zagotowanego mleka i gotuj do zgęstnienia. Jeśli powstaną grudki, wystarczy rozmieszać je mikserem.
-
Krok 4
Do gorącego budyniu dodaj kawałki masła i zmiksuj.
-
Krok 5
Jeszcze gorący budyń wylej na krakersy i przykryj budyń kolejną porcją ciastek, Całość odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.
Dekoracja:
-
Krok 6
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wyłóż na ciasto i rozsmaruj równomiernie.
-
Krok 7
Słonecznik upraż na suchej patelni i odstaw do przestudzenia. Posyp nim wierzch ciasta.
☆ Możesz użyć do ciasta gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samemu. Mleko (w puszkach) skondensowane włóż do garnka z gorącą wodą. Puszki z mlekiem muszą być całkowicie zakryte wodą i pamietaj, aby w czasie gotowania uzupełnić wodę, jeśli odparuje. Ustaw na średniej mocy palnika i gotuj około 3 godziny.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze