Ciasta przekładane

Ciasto z prażonym słonecznikiem

Ciasto z prażonym słonecznikiem

  • 06:00
  • 24
  • Średni
06:00
24
Średni

Ciasto z prażonym słonecznikiem bez pieczenia. To klasyk wśród ciast na zimno i nie ma chyba osoby, która by go nie lubiła.  Ciasto jest po prostu pyszne, a do tego nie zabiera wiele czasu. Przepis idealny na wszelkie spotkania w większym gronie. :) Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 2 puszki masy krówkowej*
  • 2,5 opakowania słonych krakersów
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 Laska wanili z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
Na wierzch:
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g słonecznika

Moższ użyć do ciasta gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samemu. Mleko (w puszkach) skondensowane włóż do garnka z gorącą wodą. Puszki z mlekiem muszą być całkowicie zakryte wodą i pamietaj, aby w czasie gotowania uzupełnić wodę, jeśli odparuje. Ustaw na średniej mocy palnika i gotuj około 3 godziny.

Składniki
Składniki:
  • 2 puszki masy krówkowej*
  • 2,5 opakowania słonych krakersów
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 Laska wanili z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
Na wierzch:
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g słonecznika
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Dr. Oetker poleca
03:00
24
Średni
Ciasto w kropki
Wszystkiego słodkiego
02:00
16
Średni
Ciasto Orzech Włoski
Wszystkiego słodkiego
04:00
24
Średni
Wiśniowa fantazja