Prosta i szybka do przygotowania. Stanowi istotny element wielu ciast i deserów. Podstawą dobrej polewy czekoladowej jest dobrej jakości czekolada. Przedstawiamy Tobie sześć sposobów na przygotowanie polewy czekoladowej – z czekolady gorzkiej, mlecznej oraz białej. Z dodatkiem masła lub śmietanki (tzw. ganache), a nawet z napojem sojowym (w wersji dla wegan).
Tak przygotowane polewy świetnie sprawdzą się do ciast przekładanych, składających się z kilku warstw, tortów czy serników. Ganache przygotowany z większej ilości śmietanki sprawdzi się również świetnie jako sos czekoladowy do lodów czy innych deserów.
Tutaj znajdziesz również odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania: Dlaczego polewa nie zastyga, dlaczego odchodzi od ciasta czy co zrobić gdy polewa jest za rzadka?
Jeśli wciąż bedziesz mieć jakieś pytania dotyczące przygotowania polewy, zadaj je nam w komentarzu 🙂
1. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki (na średnią blachę)
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 30%
-
Krok 1
Pokrój czekoladę na mniejsze kawałki. Doprowadź śmietankę do wrzenia. Ściągnij garnuszek ze śmietanką z palnika i dodaj kawałki gorzkiej czekolady. Odstaw do wystudzenia na kilka minut, a następnie wymieszaj aż kawałki czekolady całkowicie się rozpuszczą.
Ciasto z polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki
-
Pijana Śliwka
Tak przygotowaną polewą możesz udekorować ciasto Pijana Śliwka.
2. Polewa z gorzkiej czekolady i masła (na średnią blachę)
Składniki:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
-
Krok 1
Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej (umieść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Mieszaj czekoladę aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Płynną masę przelej na wierzch ciasta lub deseru.
Ciasto z polewą z gorzkiej czekolady i masła
-
Wiśniowa Fantazja
Tak przygotowaną polewą możesz udekorować ciasto Wiśniowa Fantazja.
3. Polewa z gorzkiej, mlecznej czekolady i śmietanki (proporcje na dużą blachę)
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 30%
-
Krok 1
Śmietankę podgrzej w garnuszku. Wyłącz palnik i następnie dodaj kawałki czekolady mlecznej i gorzkiej.
-
Krok 2
Po upływie kilku minut wymieszaj czekoladę w ciepłej śmietance. Polewę przelej na wystudzone ciasto.
Sernik z polewą z gorzkiej, mlecznej czekolady i śmietanki
-
Sernik z polewą
Taka polewa będzie świetnie współgrać m.in. z tym sernikiem.
4. Polewa z mlecznej czekolady
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
- 75 ml śmietanki 30%
-
Krok 1
Czekoladę i śmietankę przełóż do miski (np. szklanej). Rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli w tzw. kąpieli wodnej. Ważne jest, żeby do czekolady nie dostały nam się kropelki wody, więc do garnka dodajemy minimalną ilość wody i podgrzewamy polewę na średniej mocy palnika.
Ciasto z polewą z mlecznej czekolady i śmietanki
-
Tarta bez pieczenia
Tak przygowaną polewą możesz udekorowac np. czekoladową tartę.
5. Polewa z białej czekolady i śmietanki (na średnią blachę)
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
- 75 ml śmietanki
-
Krok 1
Białą czekoladę drobno pokrój. Razem ze śmietanką rozpuść ją w kąpieli wodnej (umieść w miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą).
-
Krok 2
Mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciepłą polewą wylej na wystudzone ciasto.
Ciasto z polewą z białej czekolady
-
Babka wiedeńska
Biała polewa będzie świetnie się komponować z babką wiedeńską!
6. Polewa czekoladowa dla wegan (bez laktozy)
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml mleka sojowego
-
Krok 1
Połam gorzką czekoladę na mniejsze kawałki. Umieść ją w misce razem z napojem sojowym. Podgrzej w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wegańskie z polewą wegańską (bez laktozy)
-
Mazurek w wersji dla wegan
Tak przygotowaną polewą możesz polać wierzch mazurka.
Dlaczego polewa nie zastyga?
Polewa nie zastyga, ponieważ zawiera za dużo mleka lub śmietanki.
Dlaczego polewa czekoladowa odchodzi od ciasta?
Wierzch ciasta ma mało porowatą strukturę. Jeżeli jest to biszkopt to warto delikatnie ściąć jego wierzch przed wylaniem polewy.
Jak polać ciasto polewą czekoladową?
Polewę najlepiej najpierw polać na ciasto a potem delikatnie rozmarować. Gdy polewa jest jeszcze niezastygnięta, to idealny moment, żeby udekorować ją dodatkowo bakaliami czy ozdobami cukrowymi.
Co zrobić, gdy polewa jest za rzadka?
Gdy polewa jest za rzadka należy dodać do niej czekolady i raz jeszcze ją podgrzać.
Co zrobić, aby polewa nie była twarda?
Aby polewa nie była zbyt twarda dodaj do niej śmietanki lub mleka.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-polewe-czekoladowa |
Komentarze