Tarta z malinami i kremem budyniowym
Tarta z malinami i kremem budyniowym już samym wyglądem przywodzi na myśl zbliżające się, coraz cieplejsze dni! Dodatek tych świeżych owoców to jedna z najbardziej wdzięcznych dekoracji słodkich wypieków, a lekko kwaskowy smak malin idealnie komponuje się ze słodyczą budyniowego nadzienia, wzbogaconego o pełną aromatu pastę waniliową.
Delikatne, kruche ciasto po brzegi wypełnione aksamitną, budyniową masą i świeżymi owocami - gwarantuję, że zniknie z Twojej kuchni w mgnieniu oka. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że nie sprawi większego problemu w ferworze przedświątecznych przygotowań, a także jest bezpiecznym wyborem na szybki podwieczorek dla rodziny czy przyjaciół!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty z malinami:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko na jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do chłodzenia na 30 minut.
-
Krok 2
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj je widelcem.
-
Krok 4
Ciasto wstaw do zamrażarki do schłodzenia na około 20 minut.
-
Krok 5
Schłodzoną tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Krem budyniowy do tarty:
-
Krok 6
Odlej ½ szklanki mleka i wymieszaj z budyniem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i pastą z wanilii. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany wcześniej budyń i zagotuj do zgęstnienia ciągle mieszając.
-
Pasta z wanilii Bourbon z Madagaskaru
Powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej z królestwa wanilii Madagaskaru.
-
Krok 7
Ugotowany budyń przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Miękkie masło utrzyj na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń stale miksując, aż powstanie jednolity krem. Gotowy krem wyłóż na tarcie.
-
Krok 9
Na wierzch wyłóż umyte i osuszone wcześniej maliny. Tartę schłodź w lodówce, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera będzie modnym dodatkiem w kuchni oraz ułatwi wyjmowanie gorących potraw z piekarnika.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-malinami-i-kremem-budyniowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze