Babka gotowana



Babka to niekwestionowana królowa wielkanocnych wypieków 🐣, która tradycyjnie występuje w kilku wersjach.
Obok piaskowej czy drożdżowej, w wielu rodzinach bardzo popularna jest babka gotowana w kąpieli wodnej, którą uwielbiamy za smak, delikatną konsystencję oraz prostotę przygotowania. Obowiązkowo oblana polewą z czekolady❤️ Koniecznie wypróbuj mój przepis na tę babkę, pozwalający Ci cieszyć się lekkim i puszystym ciastem na Wielkanoc i nie tylko. 🐰
Pamiętaj, że najważniejsze w przepisie na babkę gotowaną jest zaopatrzenie się w odpowiednią formę, która zabezpiecza ciasto przed przedostaniem się do środka gorącej wody.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania babki gotowanej:
-
Krok 1
Zamykaną formę do babki gotowanej wysmaruj dokładnie masłem.
-
Krok 2
Wysoki garnek napełnij do połowy wodą i postaw na średniej mocy palnika aby się zagotowała.
-
Krok 3
Białka ubij na sztywną pianę.
-
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na jasną masę.
-
Krok 5
Ciągle miksując dodawaj cienką strużką rozpuszczone masło.
-
Krok 6
Mąkę przesiej ze skrobią, proszkiem do pieczenia i wymieszaj do masy tylko do połączenia składników.
Na koniec połącz w 2-3 turach z ubitą wcześniej pianą z białek.
-
Krok 7
Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do formy i szczelnie ją zamknij.
-
Krok 8
Wstaw do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 1,5 h na średniej mocy palnika.
-
Krok 9
Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij formę z garnka i zdejmij wieczko. Uważaj aby się nie oparzyć.
Przełóż babkę gotowaną z formy na kratkę i odstaw do wystudzenia.
-
Kratka do studzenia i dekorowania ciast i ciasteczek
Niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia.
Polewa z czekolady do babki:
-
Krok 10
Śmietankę podgrzej aż będzie gorąca. Zalej śmietanką czekoladę i poczekaj 2-3 minuty.
-
Krok 11
Wymieszaj dokładnie czekoladę ze śmietanką na jednolitą konsystencję i odstaw na chwilę aby lekko zgęstniała.
-
Krok 12
Polewę wylej na babkę i gotowe.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą sie w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Warto wiedzieć:
⭐ Babkę możesz oblać inną czekoladą i zaoferować bliskim za każdym razem inną wersję smakową! Idealnie sprawdzi się tutaj czekolada słony karmel Gold 🛒czy różowa Czekolada Ruby Callebaut🛒.W przypadku Ruby i Gold zmniejsz ilość śmietany o 50%.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-gotowana-z-polewa-z-czekolady |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze