Babka gotowana
Babka to niekwestionowana królowa wielkanocnych wypieków 🐣, która tradycyjnie występuje w kilku wersjach.
Obok piaskowej czy drożdżowej, w wielu rodzinach bardzo popularna jest babka gotowana w kąpieli wodnej, którą uwielbiamy za smak, delikatną konsystencję oraz prostotę przygotowania. Obowiązkowo oblana polewą z czekolady❤️ Koniecznie wypróbuj mój przepis na tę babkę, pozwalający Ci cieszyć się lekkim i puszystym ciastem na Wielkanoc i nie tylko. 🐰
Pamiętaj, że najważniejsze w przepisie na babkę gotowaną jest zaopatrzenie się w odpowiednią formę, która zabezpiecza ciasto przed przedostaniem się do środka gorącej wody.
Daj się zainspirować i sprawdź nasze wyjatkowe przepisy na ciasta wielkanocne 🐰 Smacnego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania babki gotowanej:
-
Krok 1
Zamykaną formę do babki gotowanej wysmaruj dokładnie masłem.
-
Krok 2
Wysoki garnek napełnij do połowy wodą i postaw na średniej mocy palnika aby się zagotowała.
-
Krok 3
Białka ubij na sztywną pianę.
-
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na jasną masę.
-
Krok 5
Ciągle miksując dodawaj cienką strużką rozpuszczone masło.
-
Krok 6
Mąkę przesiej ze skrobią, proszkiem do pieczenia i wymieszaj do masy tylko do połączenia składników.
Na koniec połącz w 2-3 turach z ubitą wcześniej pianą z białek.
-
Krok 7
Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do formy i szczelnie ją zamknij.
-
Krok 8
Wstaw do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 1,5 h na średniej mocy palnika.
-
Krok 9
Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij formę z garnka i zdejmij wieczko. Uważaj aby się nie oparzyć.
Przełóż babkę gotowaną z formy na kratkę i odstaw do wystudzenia.
-
Mąka pszenna Polka do ciast typ 450
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Polewa z czekolady do babki:
-
Krok 10
Śmietankę podgrzej aż będzie gorąca. Zalej śmietanką czekoladę i poczekaj 2-3 minuty.
-
Krok 11
Wymieszaj dokładnie czekoladę ze śmietanką na jednolitą konsystencję i odstaw na chwilę aby lekko zgęstniała.
-
Krok 12
Polewę wylej na babkę i gotowe.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą sie w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Warto wiedzieć:
⭐ Babkę możesz oblać inną czekoladą i zaoferować bliskim za każdym razem inną wersję smakową! Idealnie sprawdzi się tutaj czekolada słony karmel Gold 🛒czy różowa Czekolada Ruby Callebaut🛒.W przypadku Ruby i Gold zmniejsz ilość śmietany o 50%.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-gotowana-z-polewa-z-czekolady |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze