1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

śmietanowiec z galaretkami o różnych smakach  -wszystkiego słodkiego
śmietanowiec z galaretkami o różnych smakach  -wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.95/5 22 oceny

Śmietanowiec z galaretkami zwany przez niektórych także galaretkowcem to pyszny deser w sam raz na lato.☀️

Przygotujesz go na bazie słodkiej śmietanki 36% , którą ubijasz za pomocą miksera do postaci bitej śmietany. Dzięki dodatkowi krystalicznej galaretki śmietanowiec utrzymuje odpowiednią konsystencję. Ciasto wydaje się być lekkie jak chmurka, a zanurzone w nim kawałki galaretki sprawiają, że jest niezwykle kolorowe i efektowne.

W sklepie WSZYSTKIEGO SŁODKIEGO  znajdziesz galaretki we wszystkich kolorach tęczy. Ta o smaku truskawki 🍓, kiwi 🥝, cytryny 🍋 i oczywiście galaretka krystaliczna będą idealne Twojego śmietanowca.

Ciasto nie wymaga pieczenia, jednak najlepiej przygotować je w wygodnej formie z kominem. Poznaj mój sprawdzony przepis na śmietanowca z galaretkami o różnych smakach i kolorach! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kostek z galaretek do śmietanowca:

  • Krok 1

    Galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku.

    rozpuszczanie galaretki Dr. Oetkera do śmietanowca
  • Krok 2

    Przelej je do szerokich naczyń,najlepiej gdyby galaretka miała wysokość około 1,5 cm. Wstaw do lodówki do stężenia.

    odstawianie galaretek do stężenia
  • Krok 3

    Gotowe galaretki pokrój na kawałki.

    galaretka cytrynowa, galaretka kiwi, galaretka truskawkowa , galaretka krystaliczna pokrojona na kostki
  • Krok 4

    Drugą galaretkę krystaliczną rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia, aż zacznie tężeć.

    galaretka krystaliczna Dr. Oetkera

Masa śmietanowa z galaretkami:

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietakę 36% ubij na sztywno, pod koniec wmiksuj tężejącą przezroczystą galaretkę.

    Kostki z galaretek, tężejąca galaretka i ubita śmietanka
  • Krok 6

    Ubitą śmietankę wymieszaj z pokrojonymi galaretkami.

    Ubita śmietanka z tężejącą galaretką i pokrojonymi galaretkami
  • Krok 7

    Przełóż masę śmietankową do formy z kominem. Na wierzch poukładaj okrągłe biszkopty.

    Odstaw na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.

    Biszkopty ułożone na śmietanowcu
  • Magda poleca

    Okrągła forma z wymiennym dnem od Dr. Oetekera idealnie sprawdzi się do tego typu deseru.

    Magda poleca
  • Krok 8

    Gotowy deser wyciągnij z lodówki, włóż dosłownie na chwilę do ciepłej wody, by galaretka zaczęła odchodzić od formy. Przełóż ostrożnie na paterę do góry dnem.

    Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami. Możesz pokruszyć beziki.

    Gotowy śmietanowiec z galaretkami i truskawkami na wierzchu
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/smietanowiec-z-galaretkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej