1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

śmietanowiec z galaretkami wszystkiego słodkiego
śmietanowiec z galaretkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Śmietanowiec z galaretkami zwany przez niektórych także galaretkowcem to pyszny deser w sam raz na lato.☀️

Przygotujesz go na bazie słodkiej śmietanki 36% , którą ubijasz za pomocą miksera do postaci bitej śmietany. Dzięki dodatkowi krystalicznej galaretki śmietanowiec utrzymuje odpowiednią konsystencję. Ciasto wydaje się być lekkie jak chmurka, a zanurzone w nim kawałki galaretki sprawiają, że jest niezwykle kolorowe i efektowne.

W sklepie WSZYSTKIEGO SŁODKIEGO  znajdziesz galaretki we wszystkich kolorach tęczy. Ta o smaku truskawki 🍓, kiwi 🥝, cytryny 🍋 i oczywiście galaretka krystaliczna będą idealne Twojego śmietanowca.

Ciasto nie wymaga pieczenia, jednak najlepiej przygotować je w wygodnej formie z kominem.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kostki z galaretek:

  • Krok 1

    Galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku.

    rozpuszczanie galaretki Dr. Oetkera do śmietanowca
  • Krok 2

    Przelej je do szerokich naczyń,najlepiej gdyby galaretka miała wysokość około 1,5 cm. Wstaw do lodówki do stężenia.

    odstawianie galaretek do stężenia
  • Krok 3

    Gotowe galaretki pokrój na kawałki.

    galaretka cytrynowa, galaretka kiwi, galaretka truskawkowa , galaretka krystaliczna pokrojona na kostki
  • Krok 4

    Drugą galaretkę krystaliczną rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia, aż zacznie tężeć.

    galaretka krystaliczna Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Schłodzoną śmietakę 36% ubij na sztywno, pod koniec wmiksuj tężejącą przezroczystą galaretkę.

    ubita smietanka, tężejąca galaretka krystaliczna Dr. Oetkera, kawałki galaretek
  • Krok 6

    Ubitą śmietankę wymieszaj z pokrojonymi galaretkami.

    masa z galaretkami na śmietanowiec
  • Krok 7

    Przełóż masę śmietankową do formy z kominem. Na wierzch poukładaj okrągłe biszkopty.

    Odstaw na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.

    biszkopty na spód śmietanowca
  • Magda poleca

    Okrągła forma z wymiennym dnem od Dr. Oetekera idealnie sprawdzi się do tego typu deseru.

  • Krok 8

    Gotowy deser wyciągnij z lodówki, włóż dosłownie na chwilę do ciepłej wody, by galaretka zaczęła odchodzić od formy. Przełóż ostrożnie na paterę do góry dnem.

    Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami. Możesz pokruszyć beziki.

    gotowy śmietanowiec
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/smietanowiec-z-galaretkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej