Śmietanowiec z galaretkami
                
                
    Śmietanowiec z galaretkami zwany przez niektórych także galaretkowcem to pyszny deser w sam raz na lato.☀️
Przygotujesz go na bazie słodkiej śmietanki 36% , którą ubijasz za pomocą miksera do postaci bitej śmietany. Dzięki dodatkowi krystalicznej galaretki śmietanowiec utrzymuje odpowiednią konsystencję. Ciasto wydaje się być lekkie jak chmurka, a zanurzone w nim kawałki galaretki sprawiają, że jest niezwykle kolorowe i efektowne.
W sklepie WSZYSTKIEGO SŁODKIEGO znajdziesz galaretki we wszystkich kolorach tęczy. Ta o smaku truskawki 🍓, kiwi 🥝, cytryny 🍋 i oczywiście galaretka krystaliczna będą idealne Twojego śmietanowca.
Ciasto nie wymaga pieczenia, jednak najlepiej przygotować je w wygodnej formie z kominem. Poznaj mój sprawdzony przepis na śmietanowca z galaretkami o różnych smakach i kolorach!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Łatwy
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Przygotowanie kostek z galaretek do śmietanowca:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 2
Przelej je do szerokich naczyń,najlepiej gdyby galaretka miała wysokość około 1,5 cm. Wstaw do lodówki do stężenia.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 3
Gotowe galaretki pokrój na kawałki.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 4
Drugą galaretkę krystaliczną rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia, aż zacznie tężeć.
            
            
            
         
Masa śmietanowa z galaretkami:
- 
    
    
    
    
Krok 5
Schłodzoną śmietakę 36% ubij na sztywno, pod koniec wmiksuj tężejącą przezroczystą galaretkę.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 6
Ubitą śmietankę wymieszaj z pokrojonymi galaretkami.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 7
Przełóż masę śmietankową do formy z kominem. Na wierzch poukładaj okrągłe biszkopty.
Odstaw na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.
            
            
            
         - 
    
        
Magda poleca
Okrągła forma z wymiennym dnem od Dr. Oetekera idealnie sprawdzi się do tego typu deseru.
                - 
    
    
    
    
Krok 8
Gotowy deser wyciągnij z lodówki, włóż dosłownie na chwilę do ciepłej wody, by galaretka zaczęła odchodzić od formy. Przełóż ostrożnie na paterę do góry dnem.
Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami. Możesz pokruszyć beziki.
            
            
            
         
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/smietanowiec-z-galaretkami | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                                                
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                
                                    
Komentarze