1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto Pszcz贸艂ka

Ciasto Pszcz贸艂ka

ciasto Pszcz贸艂ka z mas膮 sernikow膮 i pszcz贸艂kami z brzoskwi艅 - Wszystkiego  S艂odkiego
ciasto Pszcz贸艂ka z mas膮 sernikow膮 i pszcz贸艂kami z brzoskwi艅 - Wszystkiego  S艂odkiego
Natalia - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

S膮 ciasta tak wdzi臋czne i urocze, 偶e a偶 szkoda je je艣膰! Ciasto Pszczó艂ka nie tylko ciekawie wygl膮da za spraw膮 po艂ówek brzoskwi艅, które idealnie imituj膮 te pracowite owady, ale równie偶 wspaniale smakuje. 馃崙

Spód z herbatników po艂膮czonych z czarnym kakao 艣wietnie kontrastuje ze 艣nie偶nobia艂膮 mas膮 sernikow膮 z dodatkiem wanilii. Ca艂o艣膰 wyko艅czona jest s艂odk膮 brzoskwiniow膮 偶elk膮. Ciasto Pszczó艂ka smakiem i wygl膮dem przypomina mi s艂oneczne, letnie dni. 鈽锔

Pszczó艂ka 馃悵 to pomys艂 na proste ciasto bez pieczenia – ka偶d膮 z warstw nale偶y odpowiednio sch艂odzi膰 w lodówce i pyszny deser gotowy!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d z herbatnik贸w:

  • Krok 1

    Tortownic臋 o 艣rednicy 26 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (samo dno).

    tortownica o 艣rednicy 26 cm od Dr. Oetkera z dnem wy艂o偶onym papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki zmiel w malakserze razem z czarnym kakao.

    Na koniec dodaj rozpuszczone mas艂o i zmiksuj na „mokry piasek".

    herbatniki rozdrobione z czarnym kakao i mas艂em w malakserze
  • Krok 3

    Wysyp ca艂o艣膰 na dno tortownicy i, dociskaj膮c 艂y偶k膮, uformuj spód.

    Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    sp贸d z herbatnik贸w z czarnym kakao i mas艂em ma dnie tortownicy na ciasto pszcz贸艂ka
  • Wszystkiego S艂odkiego poleca

    Niezast膮pione przy wypiekach Mas艂o Klasyczne Lurpak庐 doskonale podkre艣li smak Twoich ulubionych przepis贸w. Mas艂o powstaje ze 艣wie偶ej 艣mietanki, dzi臋ki czemu zachwyca subtelno艣ci膮 i idealnie komponuje si臋 ze s艂odycz膮 ciast, tort贸w i drobnych wypiek贸w.

Masa sernikowa na ciasto Pszcz贸艂ka:

  • Krok 4

    Listki 偶elatyny namaczaj w zimnej wodzie przez oko艂o 510 minut.

    W mi臋dzyczasie wymieszaj ze sob膮 wszystkie pozosta艂e sk艂adniki na mas臋 serow膮.

     

    * Je艣li u偶ywasz 偶elatyny sypkiej, zalej j膮 niewielk膮 ilo艣ci膮 zimnej wody i odstaw do nap臋cznienia na ok. 10 minut.

    namoczona w miseczce z wod膮 偶elatyna w listkach od dr. oetkera
  • Krok 5

    Namoczon膮 偶elatyn臋 ods膮cz z wody i rozpu艣膰 w mikrofalówce lub rondelku (偶elatyn臋 sypk膮 po nap臋cznieniu rozpu艣膰 w ten sam sposób).

    Do rozpuszczonej 偶elatyny dodaj 2-3 艂y偶ki masy serowej, wymieszaj, a nast臋pnie przelej do pozosta艂ej masy serowej. Wymieszaj szybko i dok艂adnie.

    w misce masa sernikowa na ciasto pszcz贸艂ka, obok rondelek z rozpuszczon膮 偶elatyn膮 wymieszan膮 z niewielk膮 ilo艣ci膮 masy sernikowej praz opakowanie pasty waniliowej intense od dr. oetkera
  • Krok 6

    Prze艂ó偶 mas臋 serow膮 na wcze艣niej przygotowany spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do sch艂odzenia na oko艂o 40 minut.

    masa serowa w tortownicy

Warstwa brzoskwiniowa:

  • Krok 7

    呕elatyn臋 namocz w zimnej wodzie.

    miseczka z wod膮 do namoczenia 偶elatyny oraz 偶elatyna w listkach dr. oetkera obok
  • Krok 8

    Brzoskwinie razem z syropem z brzoskwi艅 i sokiem z cytryny zmiksuj na puree.

    puree z brzoskwi艅 z puszki, syropu brzoskwiniowego i soku z cytryny, obok po艂贸wka wyci艣ni臋tej cytryny
  • Krok 9

    呕elatyn臋 rozpu艣膰 i po艂膮cz z puree z brzoskwi艅.

    Wylej ca艂o艣膰 na wierzch masy serowej.

    Wstaw do lodówki na 34 godziny do st臋偶enia.

    puree z brzoskwi艅 z 偶elatyn膮 w misce, masa serowa w tortownicy

Dekoracja z pszcz贸艂kami:

  • Krok 10

    Kostki czekolady rozpu艣膰 i prze艂ó偶 do woreczka cukierniczego.

    czekolada mleczna w r臋kawie cukierniczym
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Jednorazowe worki cukiernicze marki Wilton wykonane s膮 z wytrzyma艂ego, elastycznego plastiku - idealnie sprawdz膮 si臋 do dekorowania tort贸w, ciast, ciasteczek i innych deser贸w.

  • Krok 11

    Po艂ówki brzoskwi艅 osusz recznikiem papierowym.

    Z czekolady zrób paseczki i oczy. Bia艂ym pisakiem uzupe艂nij oczy pszczó艂ek.

    Na koniec wetknij po dwa p艂atki migda艂ów jako skrzyde艂ka.

    Kiedy wierzch ciasta st臋偶eje u艂ó偶 na nim gotowe pszczó艂ki.

    brzoskwinie udekorowane czekolad膮 tak, 偶eby przypomina艂y pszcz贸艂ki, obok r臋kaw cukierniczy wilton nape艂niony roztopion膮 czekolad膮, bia艂y pisak cukrowy dr. oetker oraz miseczka z p艂atkami migda艂owymi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-pszczolka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej