1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z kremem diplomat i truskawkami

Tarta z kremem diplomat i truskawkami

tarta z kremem diplomat z czekoladą i truskawkami
tarta z kremem diplomat z czekoladą i truskawkami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Letni festiwal truskawek zaczyna się rozkręcać 🍓🍓🍓 Swój udział w nim postanowiłam zaznaczyć mocnym akcentem - czyli najlepszą tartą z kremem diplomat i truskawkami 😍 Idealny deser na ciepłe dni, sami zobaczcie!

Kruchy spód tarty zachwyci Was wyjątkowym, migdałowym aromatem i niezwykłą delikatnością - dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest wyjątkowo kruche, ale nie rozlatuje się przy krojeniu.

Krem diplomat to delikatna, budyniowa masa z aksamitną białą czekoladą. Nie jest za słodka, więc idealnie komponuje się z kruchym spodem i soczystystymi owocami. Całość jest lekka i zwiewna niczym letnie sukienki 😉, a tarta ozdobiona białymi kwiatkami wygląda świeżo i naprawdę uroczo!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tartę

  • Krok 1

    Mąki i cukier puder przesiej do miski. Miękkie masło pokrój na kawałki, wymieszaj jajko.

    składniki na ciasto kruche
  • Krok 2

    Wszystkie składniki zagnieć krótko.

    w misie robota kuchennego bosch zagniecione ciasto kruche na tartę
  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj na grubośc około 3-5 mm.

    rozwałkowane ciasto kruche pomiędzy papierem do pieczenia obok wałek
  • Krok 4

    Ciasto owiń na wałku i przenieś na formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Odstaw na pół godziny do zamrażarki.

    forma do tarty z nieupieczonym ciastem kruchym
  • Krok 5

    Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

    w formie upieczony spód do tarty

Krem diplomat z czekoladą

  • Krok 6

    Żółtka utrzyj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jasny, puszysty krem.

    utarte żółtka z cukrem mikserem ręcznym bosch
  • Krok 7

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

    namoczone w miseczce listki żelatyny dr. oetkera
  • Krok 8

    Mleko zagotuj i stopniowo zahartuj nim ubite żółtka.

    w rondelku zagotowane mleko obok biała czekolada Callebaut
  • Krok 9

    Do gorącej masy dodoaj odciśnięte z wody listki żelatyny oraz czekoladę.

    w rondelku przygotowywany krem diplomatat
  • Krok 10

    Wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z przestudzonym budyniem.

    w rondelku na palniku bosch ugotowany budyń na żółtakach
  • Krok 11

    Krem przełóż na ciasto i udekoruj świeżymi truskawkami.

    tarta z truskawkami z kremem diplomat
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-kremem-diplomat-i-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej