1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy na Wielkanoc udekorowany orzechami, kajmakiem i suszonymi owocami
Mazurek kajmakowy na Wielkanoc udekorowany orzechami, kajmakiem i suszonymi owocami
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.97/5 31 ocen

Delikatne kruche ciasto, mnóstwo różnorodnych bakalii i słodycz kajmaku -  to sekret mazurka, który nigdy nie wyjdzie z mody. Najbardziej klasyczny ze wszystkich przepisów, ponadczasowy i szybki w przygotowaniu - mazurek kajmakowy! Jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a zabawa podczas dekorowania tego tradycyjnego wielkanocnego ciasta może być naprawdę wciągająca!

W przepisie znajdziesz kilka rodzajów bakalii, ale nadzienie do mazurka z kajmakiem możesz przygotować z wykorzystaniem swoich ulubionych orzechów i suszonych owoców! Poznaj prosty i szybki przepis na mazurek kajmakowy!

Sprawdź również przepis na Mazurek kajmakowy w wersji bezglutenowej! 🐇

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do mazurka:

  • Krok 1

    Zimne masło pokrój w drobną kostkę. Mąkę przesiej, dodaj żółtka, cukier, sól, pastę z wanilii i kwaśną śmietanę. 

  • Pasta waniliowa z wanilii Bourbon

    W postaci gładkiego żelu, który świetnie rozprowadza się w ciastach, kremach i potrawach.

    Pasta waniliowa z wanilii Bourbon
  • Krok 2

    Ciasto na mazurka szybko zagnieć, tylko do połączenia składników, i uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0.7 cm. Nożykiem wykrój odpowiedni kształt prostokąta. Przenieś ciasto na papierze i ułóż je na blaszce 25 x 35 cm. Z pozostałej po odkrojeniu części ciasta możesz uformować dookoła ozdobny wałeczek.

  • Krok 4

    Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.

Dekorowanie mazurka kajmakowego:

  • Krok 5

    Masę krówkową podgrzej do uzyskania lekko płynnej konsystencji i wylej ją na ostudzone kruche ciasto.

  • Krok 6

    Bakalie posiekaj na drobne kawałki i wyłóż na ciasto. Możesz ułożyć z nich fantazyjne wzory i szlaczki lub po prostu równomiernie rozsypać na cieście. Tak udekorowany mazurek jest już gotowy do postawienia na świątecznym stole!

Przygotowanie polewy (opcjonalnie):

  • Krok 7

    Jeśli chcesz, aby Twój mazurek kajmakowy jeszcze bardziej wyróżniał się dekoracją, możesz ozdobić go czekoladową polewą. 

    Śmietankę kremówkę podgrzej i dodaj posiekane czekolady. Odstaw na kilka minut i wymieszaj, aż czekolada będzie całkowicie rozpuszczona.

    Na przygotowane wcześniej ciasto małą łyżeczką wylewaj czekoladę, tworząc nieregularnie linie na mazurku.

Szukasz sprawdzonych przepisów na ciasta wielkanocne? Sprawdź najlepsze przepisy na Wielkanoc!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-kajmakowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej