1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy na Wielkanoc udekorowany orzechami, kajmakiem i suszonymi owocami
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.96/5 27 ocen

Delikatne kruche ciasto, mnóstwo różnorodnych bakalii i słodycz kajmaku -  to sekret mazurka, który nigdy nie wyjdzie z mody. Najbardziej klasyczny ze wszystkich przepisów, ponadczasowy i szybki w przygotowaniu - mazurek kajmakowy! Jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a zabawa podczas dekorowania tego tradycyjnego wielkanocnego ciasta może być naprawdę wciągająca!

W przepisie znajdziesz kilka rodzajów bakalii, ale nadzienie do mazurka z kajmakiem możesz przygotować z wykorzystaniem swoich ulubionych orzechów i suszonych owoców! Poznaj prosty i szybki przepis na mazurek kajmakowy!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do mazurka:

  • Krok 1

    Zimne masło pokrój w drobną kostkę. Mąkę przesiej, dodaj żółtka, cukier, sól i kwaśną śmietanę. 

  • Krok 2

    Ciasto na mazurka szybko zagnieć, tylko do połączenia składników, i uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0.7 cm. Nożykiem wykrój odpowiedni kształt prostokąta. Przenieś ciasto na papierze i ułóż je na blaszce 25 x 35 cm. Z pozostałej po odkrojeniu części ciasta możesz uformować dookoła ozdobny wałeczek.

  • Krok 4

    Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.

Dekorowanie mazurka kajmakowego:

  • Krok 5

    Masę krówkową podgrzej do uzyskania lekko płynnej konsystencji i wylej ją na ostudzone kruche ciasto.

  • Krok 6

    Bakalie posiekaj na drobne kawałki i wyłóż na ciasto. Możesz ułożyć z nich fantazyjne wzory i szlaczki lub po prostu równomiernie rozsypać na cieście. Tak udekorowany mazurek jest już gotowy do postawienia na świątecznym stole!

Przygotowanie polewy (opcjonalnie):

  • Krok 7

    Jeśli chcesz, aby Twój mazurek kajmakowy jeszcze bardziej wyróżniał się dekoracją, możesz ozdobić go czekoladową polewą. 

    Śmietankę kremówkę podgrzej i dodaj posiekane czekolady. Odstaw na kilka minut i wymieszaj, aż czekolada będzie całkowicie rozpuszczona.

    Na przygotowane wcześniej ciasto małą łyżeczką wylewaj czekoladę, tworząc nieregularnie linie na mazurku.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej