1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Ciasto styropian z brzoskwiniami

Ciasto styropian z brzoskwiniami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto styropian z brzoskwiniami zawdzięcza nazwę swojej lekkości :) Delikatne ciasto z jogurtową pianką postanowiłam wzbogacić smakiem brzoskwiń. Pyszne, aromatyczne ciasto z kruchym wierzchem obsypanym cukrem pudrem. Jogurt nadał całemu ciastu kremowości i aksamitności. Spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę o wielkości 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli.

  • Krok 3

    Dodaj pokrojone zimne masło oraz żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieć.

  • Krok 4

    ¼ porcji ciasta owiń folią spożywczą i wstawiłam do zamrażarki.

  • Krok 5

    Pozostałe ciasto rozłóż na spodzie formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 min do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Jogurtowa pianka:

  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 7

    Cały czas miksując, dodaj budyniowy proszek, a na koniec jogurt oraz wiórki kokosowe.

Przełożenie:

  • Krok 8

    Na upieczony spód przełóż masę jogurtową, ułóż kawałki brzoskwiń.

  • Krok 9

    Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach zmrożone ciasto.

  • Krok 10

    Wstaw do piekarnika i piecz około 55 minut.

  • Krok 11

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej