1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

kruche ciasto z pianką , truskawkami, rabarbarem i płatkami migdałów
kruche ciasto z pianką , truskawkami, rabarbarem i płatkami migdałów
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Kruche ciasto z budyniową pianką, truskawkami i rabarbarem to moja kolejna propozycja na sezonowe ciasto! Połączenie rabarbaru i truskawek kojarzy mi się z nadchodzącym latem. Przygotowałam domowe ciasto kruche, które stanowi podstawę dla całego ciasta. Owocową warstwę przykryłam delikatną, budyniową pianką. Ciasto cudownie pachnie rabarbarem, a dodane na wierzch migdały przyjemnie chrupią po każdym kęsie. :) Zachęciłam Was do upieczenia mojego Kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka.

     

  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć do połączenia składników. 

  • Krok 3

    Ciasto podziel na dwie części. Większą na spód ciasta, mniejszą na wierzch. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

  • Krok 4

    Dno formy wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach.

  • Krok 5

    Całość lekko dociśniej dłonią do papieru. 

  • Krok 6

    Następnie wstaw ciasto do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Warstwa owocowa:

  • Krok 7

    Rabarbar obierz i pokrój na kawałki, odłóż około 200 g do poukładania na budyniowej piance. Pozostałe owoce umieść z cukrem na patelni, mieszając zagotuj.

  • Krok 8

    Kiedy owoce będą miękkie, rozmieszaj mąkę w zimnej wodzie, przelej do owoców i cały czas mieszając zagotuj.* Odstaw do wystudzenia.

Budyniowa pianka:

  • Krok 9

    Białka ubijaj na średnich obrotach, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Całość miksuj do momentu, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a piana była bardzo sztywna. 

  • Krok 10

    Do ubitej masy delikatnie wmiksuj budynie i cienką strużką olej. 

  • Krok 11

    Delikatnie wymieszaj piankę.

  • Krok 12

    Na podpieczony spód wyłóż równomiernie warstwę owocową. 

  • Krok 13

    Następnie delikatnie przełóż budyniową piankę. poukładaj pozostałe owoce, lekko je dociskając.

  • Krok 14

    Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, posyp płatkami migdałów. 

  • Krok 15

    Wstaw do nagrzanego do 180˚C  piekarnika na około 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ilość dodanej mąki ziemnaczanej do owoców uzależniaona jest od ilości soku, któe puszczą owoce. Zależy to od soczystości owoców jak również od długości gotowania. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-pianka-truskawkami-i-rabarbarem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej