1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

kruche ciasto z pianką , truskawkami, rabarbarem i płatkami migdałów
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kruche ciasto z budyniową pianką, truskawkami i rabarbarem to moja kolejna propozycja na sezonowe ciasto! Połączenie rabarbaru i truskawek kojarzy mi się z nadchodzącym latem. Przygotowałam domowe ciasto kruche, które stanowi podstawę dla całego ciasta. Owocową warstwę przykryłam delikatną, budyniową pianką. Ciasto cudownie pachnie rabarbarem, a dodane na wierzch migdały przyjemnie chrupią po każdym kęsie. :) Zachęciłam Was do upieczenia mojego Kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka.

     

  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć.  Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki.

  • Krok 3

    Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Krok 4

    Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru. 

  • Krok 5

    Następnie wstaw ciasto do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 190°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Warstwa owocowa

  • Krok 6

    Truskawki umyj i odszypułkuj. Rabarbar obierz i pokrój na kawałki, odłóż około 150 g do poukładania na budyniowej piance. 

  • Krok 7

    Pozostałe owoce umieść w garnku lub patelni, dodawaj cukier i mieszając zagotuj. Kiedy owoce będą miękkie, rozmieszaj mąkę w zimnej wodzie, przelej do owoców i cały czas mieszając zagotuj. Odstaw do wystudzenia.

Budyniowa pianka

  • Krok 8

    Białka ubijaj na średnich obrotach, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Całość miksuj do momentu, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a piana była bardzo sztywna. 

  • Krok 9

    Do ubitej masy delikatnie wmiksuj budynie i cały czas miksując na wolnych obrotach wlewaj cienką strużką olej. 

  • Krok 10

    Na podpieczony spód wyłóż równomiernie owoce oraz budyniową piankę.

  • Krok 11

    Na piance ułóż rabarbar, lekko go dociskając. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, posyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego do 190˚C  piekarnika na około 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej