Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniową pianką, truskawkami i rabarbarem to moja kolejna propozycja na sezonowe ciasto! Połączenie rabarbaru i truskawek kojarzy mi się z nadchodzącym latem. Przygotowałam domowe ciasto kruche, które stanowi podstawę dla całego ciasta. Owocową warstwę przykryłam delikatną, budyniową pianką. Ciasto cudownie pachnie rabarbarem, a dodane na wierzch migdały przyjemnie chrupią po każdym kęsie. :) Zachęciłam Was do upieczenia mojego Kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka.
-
Krok 2
Ciasto szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki.
-
Krok 3
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 4
Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru.
-
Krok 5
Następnie wstaw ciasto do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 190°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Warstwa owocowa
-
Krok 6
Truskawki umyj i odszypułkuj. Rabarbar obierz i pokrój na kawałki, odłóż około 150 g do poukładania na budyniowej piance.
-
Krok 7
Pozostałe owoce umieść w garnku lub patelni, dodawaj cukier i mieszając zagotuj. Kiedy owoce będą miękkie, rozmieszaj mąkę w zimnej wodzie, przelej do owoców i cały czas mieszając zagotuj. Odstaw do wystudzenia.
Budyniowa pianka
-
Krok 8
Białka ubijaj na średnich obrotach, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Całość miksuj do momentu, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a piana była bardzo sztywna.
-
Krok 9
Do ubitej masy delikatnie wmiksuj budynie i cały czas miksując na wolnych obrotach wlewaj cienką strużką olej.
-
Krok 10
Na podpieczony spód wyłóż równomiernie owoce oraz budyniową piankę.
-
Krok 11
Na piance ułóż rabarbar, lekko go dociskając. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, posyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego do 190˚C piekarnika na około 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze