Rustykalne galette z jabłkami i serem - Przepis
Ciasta kruche i tarty

Rustykalne galette z jabłkami i serem

na papierze do pieczenia galette z jabłkami i serem

Rustykalne galette z jabłkami i serem

  • 01:00
  • 12
  • Średni
01:00
12
Średni

Jeśli szarlotka potrafi skraść Twoje serce, to koniecznie wypróbuj Rustykalne galette z jabłkami i serem! Ta francuska tarta jest idealnie krucha, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a w dodatku wędruje do piekarnika bez formy! Tym razem ciasto w połączeniu z mąką gryczaną. Galette smakuje obłędnie zarówno na ciepło jak i na zimno, zaś rozpieszczając podniebienie dodaj do tarty gałkę lodów waniliowych. 🥧🍨

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 250 g twrogu pótłustego mielonego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr Oetekra
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietanki lub śmietany
Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.

w misce robota kuchennego mąka i pokrojone masło
Krok 2

Zagnieć pozostałe składniki, na końcu dodając śmietanę, tak by wszystkie składniki się połączyły. Możesz ją zastąpić jogurtem lub wodą. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

w misie robota bosh zagniecione kruche ciasto

Nadzienie:

Krok 3

Twarożek wymieszaj z przesianym cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem z wanilii oraz śmietanką.

w misce wymieszany twaróg z cukrem i żółtkiem obok ekstrakt waniliowy dr. Oetkera
Krok 4

Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Możesz usunąć skórkę, jeśli bedzie Ci przeszkadzać w jedzeniu, ja pozostawiłam ją dla kontrastu kolorystycznego.

na drewnianej desce pokrojone ćwiartki czerwonych jabłek
Krok 5

Przygotuj kawałek papieru do pieczenia, wyciągnij ciasto z lodówki.

na blacie papier do pieczenia z kulką ciasta, wałek oraz jabłka
Krok 6

Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika. Pikarnik rozgrzej do 180°C. Możesz przyciąć nożykiem nierówne brzegi ciasta.

na papierze do pieczenia rozwałkowane kruche ciasto na kształt prostokąta
Krok 7

Na cieście rozsmaruj serowe nadzienie.

na blacie rozwałkowane ciato z nadzieniem serowym
Krok 8

Pokrojone jabłka na klasterki poukładaj asymetrycznie na twarożku.

na blacie nieupieczone galette z jabłakmi i serem
Krok 9

Zwiń brzegi ciasta i posmaruj je białkiem, zaś jabłka posmaruj miodem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.

na blacie nieupieczone galette z jabłakmi i serem
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 250 g twrogu pótłustego mielonego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr Oetekra
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietanki lub śmietany
Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty