Rustykalne galette z jabłkami i serem - Przepis
Ciasta kruche i tarty

Rustykalne galette z jabłkami i serem

Rustykalne galette z jabłkami i serem

  • 01:00
  • 12
  • Średni
01:00
12
Średni

Jeśli szarlotka potrafi skraść Twoje serce, to koniecznie wypróbuj Rustykalne galette z jabłkami i serem! Ta francuska tarta jest idealnie krucha, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a w dodatku wędruje do piekarnika bez formy! Tym razem ciasto w połączeniu z mąką gryczaną. Galette smakuje obłędnie zarówno na ciepło jak i na zimno, zaś rozpieszczając podniebienie dodaj do tarty gałkę lodów waniliowych. 🥧🍨

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 250 g twrogu pótłustego mielonego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr Oetekra
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietanki lub śmietany
Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 250 g twrogu pótłustego mielonego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr Oetekra
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietanki lub śmietany
Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata
Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy
Tarta z gruszkami