1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Wegański mazurek kajmakowy

Wegański mazurek kajmakowy

wegański mazurek kajmakowy ozdobiony pistacjami i liofilizowanymi owocami. Kawałek ciasta na niebieskim talerzyku. - Wszystkiego Słodkiego
wegański mazurek kajmakowy ozdobiony pistacjami i liofilizowanymi owocami. Kawałek ciasta na niebieskim talerzyku. - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Wegańskie wersje tradycyjnych wypieków stają się coraz popularniejsze.🙂 Przygotowuje się je bez udziału produktów odzwierzęcych, a smakiem absolutnie nie odbiegają od oryginału. Zatem jeśli planujesz w Wielkanoc upiec wegański mazurek, ten przepis jest dla Ciebie! Bazą mazurka jest kruchy pieczony spód oraz wegańska masa kajmakowa. Do jej stworzenia potrzebujesz cukru, mleka kokosowego oraz oleju kokosowego.

Gotowego mazurka ozdobiłam pistacjami i liofilizowanymi owocami. Wypróbuj!🌷


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie ciasto kruche na mazurek:

  • Krok 1

    Olej kokosowy o konsystencji stałej utrzyj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.

    W misie cukier puder. Obok cukier z wanilią Dr. Oetkera i olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 2

    Następnie wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i solą. Dodaj do wcześniej utartego oleju kokosowego z cukrem pudrem. Dodatkowo dodaj 2 łyżeczki zimnej wody.

     
    W miskach mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana. Obok w łyżeczce sól. W misie robota kuchennego utarty olej kokosowy z cukrem.
  • Krok 3

    Zagnieć szybko ciasto, a następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

    Zagniecione wegańskie ciasto kruche.
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru.

    Schłodzone ciasto kruche, rozwałkowane pomiędzy dwoma arkuszami.
  • Krok 5

    Przyłóż do ciasta spód formy o średnicy 24 cm i odetnij okrąg.

    Rozwałkowane ciasto, a na nim spód od tortownicy.
  • Krok 6

    Pozostałe części ciasta rozwałkuj ponownie i utwórz z nich paski. Ułóż je na brzegach ciasta. Delikatnie ponakłuwaj spód i wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw zamrożone ciasto i piecz przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.

    Wegańskie ciasto kruche ponaukłuwane widelcem na blasze Wilton.

Wegański kajmak do mazurka:

  • Krok 7

    Cukier i wodę przełóż do garnka o grubym dnie.

    W garnku cukier. Obok w miseczce woda.
  • Krok 8

    Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do momentu, gdy masa zacznie mieć karmelowy kolor. Uwaga: Pamiętaj, żeby na tym etapie nie mieszać cukru.

    Dodaj mleko kokosowe oraz sól i podgrzewaj dalej na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Masa powinna delikatnie zgęstnieć.

    Podgrzewany cukier z mleczkiem kokosowym.
  • Krok 9

    Dodaj olej kokosowy i zblenduj masę do całkowitego połączenia składników.

     
    Gotowa wegańska masa kajmakowa w garnku. Obok wegańskie ciasto kruche.
  • Krok 10

    Gotową wegańską masę kajmakową przełóż na upieczony spód.

     
    Wylana wegańska masa kajmakowa na ciasto kruche.
  • Krok 11

    Udekoruj pistacjami, liofilizowanymi owocami i świeżymi kwiatami.

     
    Wegański mazurek kajmakowy udekorowany pistacjami i liofilizowanymi owocami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/weganski-mazurek-kajmakowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej