Wegański mazurek kajmakowy
Wegańskie wersje tradycyjnych wypieków stają się coraz popularniejsze.🙂 Przygotowuje się je bez udziału produktów odzwierzęcych, a smakiem absolutnie nie odbiegają od oryginału. Zatem jeśli planujesz w Wielkanoc upiec wegański mazurek, ten przepis jest dla Ciebie! Bazą mazurka jest kruchy pieczony spód oraz wegańska masa kajmakowa. Do jej stworzenia potrzebujesz cukru, mleka kokosowego oraz oleju kokosowego.
Gotowego mazurka ozdobiłam pistacjami i liofilizowanymi owocami. Wypróbuj!🌷
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie ciasto kruche na mazurek:
-
Krok 1
Olej kokosowy o konsystencji stałej utrzyj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
-
Krok 2
Następnie wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i solą. Dodaj do wcześniej utartego oleju kokosowego z cukrem pudrem. Dodatkowo dodaj 2 łyżeczki zimnej wody.
-
Krok 3
Zagnieć szybko ciasto, a następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru.
-
Krok 5
Przyłóż do ciasta spód formy o średnicy 24 cm i odetnij okrąg.
-
Krok 6
Pozostałe części ciasta rozwałkuj ponownie i utwórz z nich paski. Ułóż je na brzegach ciasta. Delikatnie ponakłuwaj spód i wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw zamrożone ciasto i piecz przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
Wegański kajmak do mazurka:
-
Krok 7
Cukier i wodę przełóż do garnka o grubym dnie.
-
Krok 8
Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do momentu, gdy masa zacznie mieć karmelowy kolor. Uwaga: Pamiętaj, żeby na tym etapie nie mieszać cukru.
Dodaj mleko kokosowe oraz sól i podgrzewaj dalej na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Masa powinna delikatnie zgęstnieć.
-
Krok 9
Dodaj olej kokosowy i zblenduj masę do całkowitego połączenia składników.
-
Krok 10
Gotową wegańską masę kajmakową przełóż na upieczony spód.
-
Krok 11
Udekoruj pistacjami, liofilizowanymi owocami i świeżymi kwiatami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/weganski-mazurek-kajmakowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze