1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z orzechowym Crème Brûlée

Tarta z orzechowym Crème Brûlée

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta z orzechowym Crème Brûlée to niebiańska uczta dla podniebienia. Dzisiejsza propozycja deseru jest połączeniem słodkiego orzechowego nadzienia z delikatnym kruchym spodem. Ten przepis jest moim sekretem na udany dzień. Nie wierzycie? Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się, że tarta skradnie Wasze serca i podniebienia 😉 Zapraszam na obłędnie smaczny deser.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 190°C. Zagnieć ciasto z mąki pszennej, cukru, zimnego masła i 1 żółtka.

    Mąka pszenna, masło, cukier i żółtko w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

    Kruche ciasto zawinięte w folię
  • Krok 3

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj je delikatnie widelcem.

    Forma do tarty wyłożona ciastem, które zostało nakłute widelcem
  • Krok 4

    Ciasto wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Zamiast tego możesz przed pieczeniem przykryć ciasto papierem do pieczenia i wsypać na papier suchą fasolę. Dzięki tym sposobom ciasto nie urośnie i zachowa kształt. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

    Spód do tarty odstawiony do przestudzenia
  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Drugie żółtko roztrzep widelcem i za pomocą pędzelka, posmaruj nim tartę. Wstaw do piekarnika na około 5 minut, żeby żółtko się ścięło. Odstaw do wystudzenia.

    Upieczona tarta posmarowana żółtkiem

Nadzienie:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do 120°C. Krokant dokładnie zmiel pulsacyjnie, do powstania gładkiej pasty.

    Zmielony krokant na pastę w białej miseczce
  • Krok 7

    Śmietankę, mleko, cukier z wanilią, cukier, sól i pastę przełóż do garnka.

    Śmietanka w garnuszku, cukier, pasta z krokanta, mleko w miseczkach i Cukier z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Zagotuj i odstaw do przestudzenia.

    Zagotowana śmietanka, cukier, sól i pasta z krokanta
  • Krok 9

    Do przestudzonego kremu wmieszaj żółtka, nie napowietrzając zbytnio masy.

    Żółtka i masa orzechowa z krokantem w osobnych miseczkach
  • Krok 10

    Ostrożnie przelej krem do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 80 minut. Po upieczeniu krem będzie w środkowej części nadal płynny. Po schłodzeniu masa będzie krajalna.

    Krem do tarty przelany na spód.
  • Krok 11

    Upieczone ciasto zostaw do wystudzenia w piekarniku, a następnie przełóż do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.

    Upieczona tarta z orzechowym Crème Brûlée
  • Krok 12

    Wystudzoną tartę posyp brązowym cukrem.

    Tarta z orzechowym Crème Brûlée posypana brązowym cukrem
  • Krok 13

    Opal cukier za pomocą palnika cukierniczego. Możesz skarmelizować cukier używając w piekarniku funkcji grill (około 2 minuty do rozpuszczenia cukru).

    Tarta z orzechowym Crème Brûlée z brązowym cukrem opalonym za pomocą palnika cukierniczego

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej