1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek z mlekiem w proszku

Mazurek z mlekiem w proszku

mazurek z mlekiem w proszku wszystkiego s艂odkiego
mazurek z mlekiem w proszku wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szybki i niezawodny przepis na wielkanocny mazurek z dodatkiem mleka w proszku, który skradnie Wasze serca!馃悾馃挍 Chrupi膮ce kruche ciasto skrywa w sobie niezapomniane, tradycyjne nadzienie z polskich sto艂ów sprzed kilku dekad. To niesamowite, 偶e wci膮偶 tak ch臋tnie si臋gamy po ten smak i nadal cieszy si臋 tak膮 popularno艣ci膮馃馃馃

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy sp贸d do mazurka

  • Krok 1

    Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w misie robota i krótko zagnie膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adników. 

    sk艂adniki na sp贸d do mazurka z mlekiem w proszku
  • Krok 2

    Ciasto owi艅 w foli臋 i odstaw do sch艂odzenia na co najmniej 30 minut do lodówki. Dno du偶ej blaszki o wymiarach 25 x 38 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. 

    ciasto kruche owini臋te foli膮 spo偶ywcz膮, obok forma do pieczenia
  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj pomi臋dzy arkuszami do pieczenia.

    kruche ciasto pomi臋dzy arkuszami papieru do pieczenia
  • Krok 4

    Dla u艂atwienia mo偶esz sobie zaznaczy膰 brzegiem formy wielko艣膰 prostok膮ta.

    na blacie rozwa艂kowane ciasto kruche na mazurek, obok wa艂ek drewniany
  • Krok 5

    Ciasto prze艂ó偶 na spód formy. Z pozosta艂ej cz臋艣ci ciasta uformuj wa艂ek. Przy pomocy tylki cukierniczej (lub czego艣 w podobnym kszta艂cie) uformuj falbank臋. Spód ponak艂uwaj widelcem. 

    w du偶ej blaszce sp贸d do mazurka
  • Krok 6

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C do zrumienienia si臋, oko艂o 25 minut.

    upieczony sp贸d do mazurka w du偶ej blaszce

Nadzienie do mazurka z mlekiem w proszku

  • Krok 7

    W garnuszku podgrzej mleko z mas艂em, cukrem i kakao. Wymieszaj dok艂adnie i odstaw z palnika do lekkiego przestudzenia. 

    w rondelku sk艂adniki na mas臋 do mazurka obok w misce mleko w proszku
  • Krok 8

    Wmiksuj mleko w proszku.

    w rondelku nadzienie do mazurka z mlekiem w proszku i kakao
  • Krok 9

    Mas臋 przelej na upieczony i wystudzony spód. Odstaw do lodówki.

    mazurek z kakaowym nadzieniem z  mlekiem w proszku

Jajka z mleka w proszku

  • Krok 10

    Do miski przesyp mleko w proszku, cukier puder i cukier z wanili膮 oraz bardzo mi臋kkie mas艂o.

    w misce szklanej sk艂adniki na jajka z mleka w proszku, obok mas艂o cukier z wanili膮 Dr. Oetkera
  • Krok 11

    Zmiksuj. Masa powinna by膰 mi臋kka i plastyczna.

    w misce masa z mleka w proszku
  • Krok 12

    Prze艂ó偶 j膮 do formy w kszta艂cie jajek i odstaw do lodówki. Po sch艂odzeniu pouk艂adaj na mazurku. jajeczka posyp z艂otym barwnikiem w proszku.

    jajka z mleka w proszku w foremkach
  • Krok 13

    Posiekaj obrane pistacje i posyp nimi wierzch ciasta.

    w miseczce obrane pistacje, obok opakowanie pistacji Bakal

Form臋 do dekoracji w kszta艂cie jajek znajdziesz w naszym sklepie Forma Cake Star na mini jajeczka.

Sprawd藕 nasze pozosta艂e przepisy na ciasta wielkanocne 馃悋馃嵃.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-z-mlekiem-w-proszku

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej