1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tartaletki banoffee

Tartaletki banoffee

tartaletki banoffee czyli tartaletki z kruchego ciasta wypełnione bananem, kremem kajmakowym i bitą śmietaną i posypane startą gorzką czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
tartaletki banoffee czyli tartaletki z kruchego ciasta wypełnione bananem, kremem kajmakowym i bitą śmietaną i posypane startą gorzką czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tartaletki banoffee to mini wersja słynnego angielskiego deseru. Spód z kruchego ciasta wypełniony bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną oraz posypany startą czekoladą - to musi być pyszne! Tartaletki są bardzo słodkie i uzależniają już od pierwszego kęsa. Nie można przestać ich jeść! 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tartaletki banoffee:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody.

    mąka z cukrem, pokrojonym w kostkę masłem i żółtkami w misce
  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

    zagniecione ciasto kruche uformowane w kulę i owinięte w folię spożywczą
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Aby każdą tartaletkę wylepić odpowiednią ilością ciasta, obróć foremkę do góry dnem i okrój dookoła, zostawiając zapas ciasta. Nadmiar ciasta, który został po wylepieniu, usuń za pomocą noża. Tartaletki nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

    wykrawanie ciasta kruchego do wylepienia tartaletek
  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 185°C i piecz zamrożone tartaletki przez około 25 minut, aż do zrumienienia. Upieczone tartaletki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    upieczone tartaletki studzące się na kratce

Masa kajmakowa:

  • Krok 5

    Do garnka przełóż masę kajmakową, śmietankę i sól. Podgrzewaj na małej mocy palnika, ciągle mieszając do momentu, aż masa stanie się jednolita. Pozostaw ją do wystudzenia, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

    masa kajmakowa w rondelku z rózgą kuchenną

Dekoracja:

  • Krok 6

    Banana pokrój w plasterki i ułóż je na wystudzonych tartaletkach.

    plasterki banana rozłożone na upieczonych tartaletkach
  • Krok 7

    Na bananach rozprowadź masę kajmakową.

    masa kajmakowa rozprowadzona na tartaletkach za pomocą rękawa cukierniczego
  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj cukier z wanilią. Śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i rozprowadź ją na masie kajmakowej. Tartaletki posyp startą na dużych oczkach czekoladą.

    bita śmietana rozprowadzona na warstwie kajmaku na tartaletkach
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tartaletki-banoffee

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej