1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tartaletki banoffee

Tartaletki banoffee

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tartaletki banoffee to mini wersja słynnego, angielskiego deseru. Spód z kruchego ciasta, wypełniony masą kajmakową, bitą śmietaną oraz bananami, to musi być pyszne. Tartaletki są bardzo słodkie i uzależniają już od pierwszego kęsa! Nie można przestać ich jeść! :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody.

  • Krok 2

    Ciasto szybko wyrób, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąkę blacie. Aby każdą tartaletkę wylepić odpowiednią ilością ciasta, obróć je do góry dnem i okrój dookoła zostawiając zapas ciasta. Nadmiar ciasta, który został po wylepieniu, usuń za pomocą noża. Tartaletki nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 185°C i piecz zamrożone tartaletki przez około 25 minut, do zrumienienia. Upieczone tartaletki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Masa kajmakowa:

  • Krok 1

    Do garnka przełóż masę kajmakową, śmietankę i sól. Podgrzewaj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do momentu aż masa stanie się jednolita. Pozostaw ją do wystudzenia, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Dekoracja:

  • Krok 1

    Banana pokrój w plastry i ułóż je na wystudzonych tartaletkach.

  • Krok 2

    Na bananach rozprowadź masę kajmakową.

  • Krok 3

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj cukier z wanilią. Śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i rozprowadź ją na masie kajmakowej. Tartaletki posyp startą na dużych oczkach czekoladą.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej