1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta Crème Brûlée

Tarta Crème Brûlée

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta Crème Brûlée jest bardzo eleganckim i smacznym deserem. Kruche, maślane ciasto, które zamyka delikatne i kremowe waniliowe nadzienie. Wręcz rozpływa się w ustach. Skarmelizowany cukier dodaje mu chrupkości i oczywiście słodkości :) Ja wierzch tarty Creme Brulee podpiekam palnikiem cukierniczym, ale Wy możecie z powodzeniem wsadzić na moment ciasto do piekarnika rozgrzanego na funkcję grillowania. Zapraszam na delikatne, kremowe ciasto, które skradnie Wasze serca i podniebienia! Idealne ciasto na każdą porę roku. :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło wymieszaj z cukrem. Dodaj mąkę, 1 żółtko i szybko zagnieć.

  • Krok 2

    Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

  • Krok 3

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj je delikatnie widelcem.

  • Krok 4

    Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia. Wysyp na papier suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie urośnie i zachowa kształt.

  • Krok 5

    Ciasto piecz przez 15 minut, po czym wyciągnij je z piekarnika, usuń papier i fasolę i ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Nadzienie:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 °C. Drugie żółtko roztrzep widelcem i posmaruj nim tartę. Dokładnie - tak, aby w cieście nie było żadnych szczelin. Włóż do piekarnika na około 5 minut żeby żółtko się ścięło.

  • Krok 7

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Laskę wanilii przetnij nożem wzdłuż i wydrąż ziarenka. Śmietankę z cukrem, laską wanilii i ziarenkami zagotuj. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 8

    Przestudzoną śmietankę przelej przez sito.

  • Krok 9

    Żółtka delikatnie wymieszaj. Cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając, tak żeby nie napowietrzyć masy.

  • Krok 10

    Krem wylej na podpieczony spód tarty.

  • Krok 11

    Piecz przez około 60 minut. Potem ostudź ciasto i włóż je do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Karmelowa skorupka:

  • Krok 12

    Przed podaniem, wierzch tarty osusz ręcznikiem papierowym i równomiernie posyp brązowym cukrem. Cukier opal używając palnika cukierniczego. Możesz skarmelizować cukier używając w piekarniku funkcji grill (około 2 minuty do rozpuszczenia cukru).


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej