1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta Crème Brûlée

Tarta Crème Brûlée

Tarta Crème Brûlée na paterze oraz wykrojony kawałek na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tarta Crème Brûlée jest bardzo eleganckim i smacznym deserem. Kruche, maślane ciasto oraz delikatne, kremowe waniliowe nadzienie - takie połączenie wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo, skarmelizowany cukier dodaje ciastu chrupkości i oczywiście dodatkowej słodkości.😄 Ja wierzch tarty Crème Brûlée podpiekam palnikiem cukierniczym, ale Ty możesz z powodzeniem wsadzić na moment ciasto do piekarnika rozgrzanego na funkcję grillowania. Zapraszam zatem na delikatne, kremowe ciasto, które skradnie Twoje serce i podniebienie! Ciasto idealne na każdą porę roku.❄️🍁🍀☀️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kruchego na tartę Crème Brûlée:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło wymieszaj z cukrem. Dodaj mąkę oraz jedno żółtko i szybko zagnieć.

  • Krok 2

    Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 3

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj je delikatnie widelcem.

  • Krok 4

    Przed wstawieniem ciasta do piekarnika przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie urośnie i zachowa kształt.

  • Krok 5

    Tartę piecz przez 15 minut, po czym wyciągnij ją z piekarnika, usuń papier i fasolę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto wyciągnij i odstaw do wystudzenia.

Nadzienie Crème Brûlée:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Drugie żółtko roztrzep widelcem i dokładnie posmaruj nim upieczoną tartę, tak aby w cieście nie było żadnych szczelin. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 5 minut, żeby żółtko się ścięło.

  • Krok 7

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i tępą stroną noża (lub łyżeczką) wydrąż ziarenka. Śmietankę z cukrem, laską wanilii i ziarenkami krótko zagotuj, a następnie odstaw do przestudzenia.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 8

    Przestudzoną śmietankę przelej przez sito.

  • Krok 9

    Żółtka delikatnie wymieszaj. Cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając tak, żeby nie napowietrzyć masy.

  • Krok 10

    Krem wylej na podpieczony spód tarty.

  • Krok 11

    Piecz przez około 60 minut. Potem ostudź ciasto i włóż je do lodówki najlepiej na całą noc.

Karmelowa skorupka:

  • Krok 12

    Przed podaniem wierzch tarty osusz ręcznikiem papierowym i równomiernie posyp brązowym cukrem. Cukier opal, używając palnika cukierniczego. Możesz także skarmelizować cukier, używając w piekarniku funkcji grill (piecz tartę około 2 minuty do rozpuszczenia cukru).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-creme-brulee

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej