Tarta Crème Brûlée

Tarta Crème Brûlée jest bardzo eleganckim i smacznym deserem. Kruche, maślane ciasto, które zamyka delikatne i kremowe waniliowe nadzienie. Wręcz rozpływa się w ustach. Skarmelizowany cukier dodaje mu chrupkości i oczywiście słodkości :) Ja wierzch tarty Creme Brulee podpiekam palnikiem cukierniczym, ale Wy możecie z powodzeniem wsadzić na moment ciasto do piekarnika rozgrzanego na funkcję grillowania. Zapraszam na delikatne, kremowe ciasto, które skradnie Wasze serca i podniebienia! Idealne ciasto na każdą porę roku. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło wymieszaj z cukrem. Dodaj mąkę, 1 żółtko i szybko zagnieć.
-
Krok 2
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.
-
Krok 3
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj je delikatnie widelcem.
-
Krok 4
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia. Wysyp na papier suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie urośnie i zachowa kształt.
-
Krok 5
Ciasto piecz przez 15 minut, po czym wyciągnij je z piekarnika, usuń papier i fasolę i ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Nadzienie:
-
Krok 6
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 °C. Drugie żółtko roztrzep widelcem i posmaruj nim tartę. Dokładnie - tak, aby w cieście nie było żadnych szczelin. Włóż do piekarnika na około 5 minut żeby żółtko się ścięło.
-
Krok 7
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Laskę wanilii przetnij nożem wzdłuż i wydrąż ziarenka. Śmietankę z cukrem, laską wanilii i ziarenkami zagotuj. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Przestudzoną śmietankę przelej przez sito.
-
Krok 9
Żółtka delikatnie wymieszaj. Cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając, tak żeby nie napowietrzyć masy.
-
Krok 10
Krem wylej na podpieczony spód tarty.
-
Krok 11
Piecz przez około 60 minut. Potem ostudź ciasto i włóż je do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Karmelowa skorupka:
-
Krok 12
Przed podaniem, wierzch tarty osusz ręcznikiem papierowym i równomiernie posyp brązowym cukrem. Cukier opal używając palnika cukierniczego. Możesz skarmelizować cukier używając w piekarniku funkcji grill (około 2 minuty do rozpuszczenia cukru).
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze