Ciasta kruche i tarty

Tarta Crème Brûlée

Tarta Crème Brûlée

  • 12:00
  • 12
  • Trudny
Zaktualizowano:
12:00
12
Trudny

Tarta Crème Brûlée jest bardzo eleganckim i smacznym deserem. Kruche, maślane ciasto, które zamyka delikatne i kremowe waniliowe nadzienie. Wręcz rozpływa się w ustach. Skarmelizowany cukier dodaje mu chrupkości i oczywiście słodkości :) Ja wierzch tarty Creme Brulee podpiekam palnikiem cukierniczym, ale Wy możecie z powodzeniem wsadzić na moment ciasto do piekarnika rozgrzanego na funkcję grillowania. Zapraszam na delikatne, kremowe ciasto, które skradnie Wasze serca i podniebienia! Idealne ciasto na każdą porę roku. :)  

Składniki

Kruche ciasto:
  • 130 g masła
  • 70 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru
  • 6 żółtek
Dodatkowo:
  • 4 łyżki brązowego cukru
Wskazówki

Kruche ciasto:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło wymieszaj z cukrem. Dodaj mąkę, 1 żółtko i szybko zagnieć.

Krok 2

Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

Krok 3

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj je delikatnie widelcem.

Krok 4

Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia. Wysyp na papier suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie urośnie i zachowa kształt.

Krok 5

Ciasto piecz przez 15 minut, po czym wyciągnij je z piekarnika, usuń papier i fasolę i ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Nadzienie:

Krok 6

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 °C. Drugie żółtko roztrzep widelcem i posmaruj nim tartę. Dokładnie - tak, aby w cieście nie było żadnych szczelin. Włóż do piekarnika na około 5 minut żeby żółtko się ścięło.

Krok 7

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Laskę wanilii przetnij nożem wzdłuż i wydrąż ziarenka. Śmietankę z cukrem, laską wanilii i ziarenkami zagotuj. Odstaw do przestudzenia.

Krok 8

Przestudzoną śmietankę przelej przez sito.

Krok 9

Żółtka delikatnie wymieszaj. Cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając, tak żeby nie napowietrzyć masy.

Krok 10

Krem wylej na podpieczony spód tarty.

Krok 11

Piecz przez około 60 minut. Potem ostudź ciasto i włóż je do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Karmelowa skorupka:

Krok 12

Przed podaniem, wierzch tarty osusz ręcznikiem papierowym i równomiernie posyp brązowym cukrem. Cukier opal używając palnika cukierniczego. Możesz skarmelizować cukier używając w piekarniku funkcji grill (około 2 minuty do rozpuszczenia cukru).

Składniki
Kruche ciasto:
  • 130 g masła
  • 70 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru
  • 6 żółtek
Dodatkowo:
  • 4 łyżki brązowego cukru
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty