Tarta Crème Brûlée
Tarta Crème Brûlée jest bardzo eleganckim i smacznym deserem. Kruche, maślane ciasto oraz delikatne, kremowe waniliowe nadzienie - takie połączenie wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo, skarmelizowany cukier dodaje ciastu chrupkości i oczywiście dodatkowej słodkości.😄 Ja wierzch tarty Crème Brûlée podpiekam palnikiem cukierniczym, ale Ty możesz z powodzeniem wsadzić na moment ciasto do piekarnika rozgrzanego na funkcję grillowania. Zapraszam zatem na delikatne, kremowe ciasto, które skradnie Twoje serce i podniebienie! Ciasto idealne na każdą porę roku.❄️🍁🍀☀️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kruchego na tartę Crème Brûlée:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło wymieszaj z cukrem. Dodaj mąkę oraz jedno żółtko i szybko zagnieć.
-
Krok 2
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 3
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj je delikatnie widelcem.
-
Krok 4
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie urośnie i zachowa kształt.
-
Krok 5
Tartę piecz przez 15 minut, po czym wyciągnij ją z piekarnika, usuń papier i fasolę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto wyciągnij i odstaw do wystudzenia.
Nadzienie Crème Brûlée:
-
Krok 6
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Drugie żółtko roztrzep widelcem i dokładnie posmaruj nim upieczoną tartę, tak aby w cieście nie było żadnych szczelin. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 5 minut, żeby żółtko się ścięło.
-
Krok 7
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i tępą stroną noża (lub łyżeczką) wydrąż ziarenka. Śmietankę z cukrem, laską wanilii i ziarenkami krótko zagotuj, a następnie odstaw do przestudzenia.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 8
Przestudzoną śmietankę przelej przez sito.
-
Krok 9
Żółtka delikatnie wymieszaj. Cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając tak, żeby nie napowietrzyć masy.
-
Krok 10
Krem wylej na podpieczony spód tarty.
-
Krok 11
Piecz przez około 60 minut. Potem ostudź ciasto i włóż je do lodówki najlepiej na całą noc.
Karmelowa skorupka:
-
Krok 12
Przed podaniem wierzch tarty osusz ręcznikiem papierowym i równomiernie posyp brązowym cukrem. Cukier opal, używając palnika cukierniczego. Możesz także skarmelizować cukier, używając w piekarniku funkcji grill (piecz tartę około 2 minuty do rozpuszczenia cukru).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-creme-brulee |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze