Tarta tatin z gruszkami
Jeśli wszystkie klasyczne tarty na słodko macie już przećwiczone, pora na tartę tatin, czyli ciasto w wersji odwróconej. Ten francuski klasyk tradycyjnie przygotowuje się z jabłek wyłożonych na formę i przykrytych ciastem - po upieczeniu tartę odwracamy do góry nogami i voilà - pyszny deser gotowy!
Dlaczego jednak nie zamienić jabłek na gruszki? Zwłaszcza teraz, kiedy w pełni sezonu możemy rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem🍐🍐🍐Zatopione w słodkim, gęstym karmelu tylko czekają, żeby upiec je pod warstwą maślanego, kruchego ciasta 😻
Przygotuj tartę tatin z gruszkami z mojego przepisu - idealnie w wersji na ciepło, podaną z gałką ulubionych lodów🍦
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Tarta tatin z gruszkami:
-
Krok 1
Okrągłą formę o średnicy 22,5 cm wysmaruj masłem. Możesz użyć też naczynia żaroodpornego.
-
Krok 2
Mąkę pszenną przełóż do misy miksera wraz z cukrem, solą, schłodzonym masłem, żółtkami i pastą waniliową. Możesz dodać też łyżkę zimnej wody.
-
Krok 3
Krótko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.
-
Krok 4
Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój je na ósemki.
-
Krok 5
Cukier rozsyp równomiernie na patelni i karmelizuj (w tym czasie nie mieszaj cukru) na średnim ogniu do momentu, aż cukier zmieni kolor na brązowy. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
-
Krok 6
Do karmelu dodaj gruszki. Gotuj je w karmelu przez około 10 minut, czekając aż odparuje sok z gruszek i karmel ponownie zgęstnieje.
Uwaga: w momencie dodania gruszek karmel się zbryli i jest to normalne. Kiedy gruszki puszczą sok, karmel się rozpuści i wtedy czekamy, aż sok odparuje.
-
Krok 7
Gruszki rozłóż na dnie przygotowanej wcześniej formy.
-
Krok 8
Pomiędzy arkuszami papieru rozwałkuj schłodzone ciasto kruche.
-
Krok 9
Ostrożnie przenieś je na karmelizowane gruszki. Brzegi ciasta zawiń do środka, a ciasto delikatnie nakłuj widelcem.
-
Krok 10
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30-35 minut do zrumienienia.
-
Krok 11
Upieczone ciasto pozostaw na około 10 minut w formie. Następnie za pomocą talerza, obróć ciasto na do góry dnem. Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem lodów!♥️
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-tatin-z-gruszkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze