1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta tatin z gruszkami

Tarta tatin z gruszkami

Tarta tatin z gruszkami na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli wszystkie klasyczne tarty na słodko macie już przećwiczone, pora na tartę tatin, czyli ciasto w wersji odwróconej. Ten francuski klasyk tradycyjnie przygotowuje się z jabłek wyłożonych na formę i przykrytych ciastem - po upieczeniu tartę odwracamy do góry nogamivoilà - pyszny deser gotowy!

Dlaczego jednak nie zamienić jabłek na gruszki? Zwłaszcza teraz, kiedy w pełni sezonu możemy rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem🍐🍐🍐Zatopione w słodkim, gęstym karmelu tylko czekają, żeby upiec je pod warstwą maślanego, kruchego ciasta 😻

Przygotuj tartę tatin z gruszkami z mojego przepisu - idealnie w wersji na ciepło, podaną z gałką ulubionych lodów🍦

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Lurpak oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Tarta tatin z gruszkami:

  • Krok 1

    Okrągłą formę o średnicy 22,5 cm wysmaruj masłem. Możesz użyć też naczynia żaroodpornego.

    Forma Wilton wysmarowana masłem.
  • Krok 2

    Mąkę pszenną przełóż do misy miksera wraz z cukrem, solą, schłodzonym masłem, żółtkami i cukrem z wanilią. Możesz dodać też łyżkę zimnej wody.

    Na blacie kuchennym robot kuchenny firmy Bosch. Obok pokrojone masło Lurpak, żółtka, cukier, cukier z wanilią oraz szczypta soli na łyżeczce.
  • Krok 3

    Krótko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.

    Przygotowane ciasto kruche na blacie kuchennym.
  • Krok 4

    Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój je na ósemki.

    Pokrojone gruszki w misce.
  • Krok 5

    Cukier rozsyp równomiernie na patelni i karmelizuj (w tym czasie nie mieszaj cukru) na średnim ogniu do momentu, aż cukier zmieni kolor na brązowy. Następnie dodaj masło i wymieszaj.

    Rozsypany cukier  na patelni. Obok w miseczce masło.
  • Krok 6

    Do karmelu dodaj gruszki. Gotuj je w karmelu przez około 10 minut, czekając aż odparuje sok z gruszek i karmel ponownie zgęstnieje.

    Uwaga: w momencie dodania gruszek karmel się zbryli i jest to normalne. Kiedy gruszki puszczą sok, karmel się rozpuści i wtedy czekamy, aż sok odparuje.

    Na patelni karmel. Obok pokrojone gruszki w misce.
  • Krok 7

    Gruszki rozłóż na dnie przygotowanej wcześniej formy.

    Karmelizowane gruszki rozłożone w okrągłej formie.
  • Krok 8

    Pomiędzy arkuszami papieru rozwałkuj schłodzone ciasto kruche.

    Na papierze rozwałkowane ciasto kruche. Obok gruszki w karmelu wyłożone w formie.
  • Krok 9

    Ostrożnie przenieś je na karmelizowane gruszki. Brzegi ciasta zawiń do środka, a ciasto delikatnie nakłuj widelcem. 

    Gruszki karmelizowane przykryte warstwą ciasta kruchego.
  • Krok 10

    Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30-35 minut do zrumienienia.

    Upieczona tarta tatin z gruszkami.
  • Krok 11

    Upieczone ciasto pozostaw na około 10 minut w formie. Następnie za pomocą talerza, obróć ciasto na do góry dnem. Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem lodów!♥️

    Gotowa tarta tatin z gruszkami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-tatin-z-gruszkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej