Kruche ciasto z czereśniami
Kruche ciasto z czereśniami pod delikatną pianką i kruszonką to jeden z najbardziej letnich deserów! Możesz przygotować go z dowolnych sezonowych owoców, jednak w towarzystwie soczystych czereśni będzie smakował wyśmienicie! 🍒
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kruchego:
-
Krok 1
Oddziel białka od żółtek, białka odłóż do przygotoania bezy. Wszystkie składniki przesyp do miski. Dodaj pokrojone na kawałki masło.
-
Krok 2
Zagnieć do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 3
Większą część odłóż na spód, z mniejszej uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw d zamrażarki na czas przygotowania ciasta.
-
Krok 4
Formę o wielkości 21 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż ciastem.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 15 - 18 minut do zrumienienia się ciasta.
Warstwa owocowa:
-
Krok 6
Czereśnie umyj i wypestkuj, przełóż do garnka.
-
Krok 7
Wstaw na palnik i dociskając je mniejszą pokrywką, by szybciej puściły cały sok, zagotuj.
-
Krok 8
W pół szklanki wody wymieszaj dwa kisiele i dodaj je do gotujących owoców. Wymieszaj dokładnie. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Owoce przełóż na upieczony spód i wyrównaj.
Przygotowanie bezy:
-
Krok 10
Białka przelej do dużej miski, te z przygotowania spodu plus jedno dodatkowo. Zmiksuj do uzyskania piany, po czym stopniowo dodawaj łyżka po łużce cukier,vtak by beza nie opadła. Po dodaniu całęgo cukru miksuj jeszcze tak długo, żeby cukier całkowicie się rozpuścił, a beza była sztywna i lśniąca.
-
Krok 11
Bezę rozsmaruj na cieście.
-
Krok 12
Zmrożone ciasto zetrzyj na dużuch oczkach tarki i rozłóż na wierzchu.
-
Krok 13
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 45 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu schłodź w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/kruche-ciasto-z-czeresniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze