1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Kruche ciasto z czereśniami

Kruche ciasto z czereśniami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kruche ciasto z czereśniami pod delikatną pianką i kruszonką to jeden z najbardziej letnich deserów! Możesz przygotować go z dowolnych sezonowych owoców, jednak w towarzystwie soczystych czereśni będzie smakował wyśmienicie! 🍒


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto:

  • Krok 1

    Oddziel białka od żółtek, białka odłóż do przygotoania bezy. Wszystkie składniki przesyp do miski. Dodaj pokrojone na kawałki masło.

    w misce mąka z cukrem i żółtkami obok masło i białka
  • Krok 2

    Zagnieć do momentu uzyskania jednolitego ciasta.

    w misie robota kuchennego zagniecione kruche ciasto
  • Krok 3

    Większą część odłóż na spód, z mniejszej uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw d zamrażarki na czas przygotowania ciasta.

    kulka nieupieczonego kruchego ciasta
  • Krok 4

    Formę o wielkości 21 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż ciastem.

    w formie nieupieczony spód kruchego ciasta
  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 15 - 18 minut do zrumienienia się ciasta.

    w formie upieczony spód kruchego ciasta

Warstwa owocowa:

  • Krok 6

    Czereśnie umyj i wypestkuj, przełóż do garnka.

    w garnku wypestkowane czereśnie, obok kisiel Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Wstaw na palnik i dociskając je mniejszą pokrywką, by szybciej puściły cały sok, zagotuj. 

    w garnku ugotowane czereśnie obok kisiel dr. Oetkera o smaku żurawinowym
  • Krok 8

    W pół szklanki wody wymieszaj dwa kisiele i dodaj je do gotujących owoców. Wymieszaj dokładnie. Odstaw do wystudzenia.

    ugotowany kisiel z czereśniami
  • Krok 9

    Owoce przełóż na upieczony spód i wyrównaj.

    forma z ciastem z czereśniami

Beza:

  • Krok 10

    Białka przelej do dużej miski, te z przygotowania spodu plus jedno dodatkowo. Zmiksuj do uzyskania piany, po czym stopniowo dodawaj łyżka po łużce cukier,vtak by beza nie opadła. Po dodaniu całęgo cukru miksuj jeszcze tak długo, żeby cukier całkowicie się rozpuścił, a beza była sztywna i lśniąca.

    w misie robota kuchennego bosch ubita piana obok ciasto z czereśniami
  • Krok 11

    Bezę rozsmaruj na cieście.

    ciasto z czereśniami i bezą obok wiórki ciasta kruchego
  • Krok 12

    Zmrożone ciasto zetrzyj na dużuch oczkach tarki i rozłóż na wierzchu.

    w formie nieupieczone ciasto z czereśniami i bezą
  • Krok 13

    Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 45 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu schłodź w lodówce.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej