1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Sezonowa tarta na każdą okazję

Sezonowa tarta na każdą okazję

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Śmietankowy krem i sezonowe owoce, które możesz dobierać według uznania. Do tego samodzielnie przygotowany dżem, nadający całości niepowtarzalny smak. Wszystko podane w formie tarty – oto przepis na szybki i idealny na każdą okazję deser.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na spód zagnieć na jednolite ciasto, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 2

    Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na półcentymetrowy placek, podsypując je nieco mąką. Owiń na wałek i przenieś na formę. Nożem zetnij z boków nadmiar ciasta, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.

  • Krok 4

    Piekarnik nastaw na 190°C. Ciasto piecz 25 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu, wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Ciasto piecz 25 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu, wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 6

    Po tym czasie na spód wyłóż dwa słoiczki dżemu, wyrównując jego powierzchnię.

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij, dodając pod koniec wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Za pomocą szprycy udekoruj tartę bitą śmietaną. Ułóż pokrojone truskawki.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej