1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Sezonowa tarta na każdą okazję

Sezonowa tarta na każdą okazję

sezonowa tarta na kazda okazje w formie
sezonowa tarta na kazda okazje w formie
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sezonowa tarta na każdą okazję: śmietankowy krem i sezonowe owoce🍓, które możesz dobierać według uznania. Do tego samodzielnie przygotowany dżem, nadający całości niepowtarzalny smak. Wszystko podane w formie tarty – oto przepis na szybki i idealny na każdą okazję deser.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tarty sezonowej:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na spód zagnieć na jednolite ciasto, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 2

    Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na półcentymetrowy placek, podsypując je nieco mąką. Owiń na wałek i przenieś na formę. Nożem zetnij z boków nadmiar ciasta, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.

  • Krok 4

    Piekarnik nastaw na 190°C. Ciasto piecz 25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu  wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Po tym czasie na spód wyłóż dwa słoiczki dżemu, wyrównując jego powierzchnię.

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubij, dodając pod koniec wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Za pomocą worka cukierniczego udekoruj tartę bitą śmietaną. Ułóż pokrojone truskawki.

  • Rękawy cukiernicze jednorazowe Wilton 30 cm

    Dzięki rękawom cukierniczym marki Wilton wyczarujesz niebanalne dekoracje z kremu, lukru królewskiego czy bitej śmietany. Idealne do zdobienia tortów, ciast i babeczek

    Rękawy cukiernicze jednorazowe Wilton 30 cm
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/sezonowa-tarta-na-kazda-okazje

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej