1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z malinami i agrestem

Kruche ciasto z malinami i agrestem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy fantazyjne ciasto ze słodkimi malinami i niedocenianym w wielu kuchniach, lekko kwaskowatym agrestem. Kolorowy duet ukryty został w budyniowej piance pod kruchym wierzchem ciasta.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka i szybko zagnieć.

  • Krok 2

    Ciasto podziel na dwie części, mniejszą 2/5 i większą 3/5 całości. Zawiń je w folię i włożyłam do lodówki, aby się schłodziły.

  • Krok 3

    Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównaj, lekko przyciskając dłonią do papieru. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na ok. 25 min. w temperaturze 190°C.

Budyniowa pianka:

  • Krok 4

    Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia i zabierz się do przygotowania budyniowej pianki.

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywno, dosypując po trochu cukru i cukru wanilinowego. Do ubitej masy stopniowo wsypuj budyń śmietankowy i ponownie całość zmiksuj.

  • Krok 6

    Następnie cienką strużką wlej olej i zmiksuj do połączenia składników.

  • Krok 7

    Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj, po czym gęsto ułóż owoce. Na wierzch budyniowej masy, zetrzyj drugą część ciasta, wstaw do piekarnika na ok. 40 minut i piecz w temperaturze 190°C.

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej