1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Szybka tarta migdałowa z konfiturą

Szybka tarta migdałowa z konfiturą

tarta migdałowa z konfiturą malinową i brzoskwiniową - Wszystkiego Słodkiego
tarta migdałowa z konfiturą malinową i brzoskwiniową - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szybka tarta migdałowa z konfiturą od samego rana umila mi dzień. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej. Mimo że wypróbowałam już bardzo wiele przepisów i połączeń, wydaje mi się, że pieczenie tart nigdy mi się nie znudzi!❤️ W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę, spód różni się nieco od tradycyjnego, ponieważ jest migdałowy. Środek tarty natomiast wypełniłam konfiturami z brzoskwiń oraz malin.🍑🍓 Ich smak przypomina mi o ciepłych, letnich dniach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Migdałowe ciasto kruche na tartę:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, cukier trzcinowy z cynamonem, zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Zagnieć krótko do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę i owiń folią spożywczą. Ciasto odstaw do lodówki na około 30 minut.

  • Krok 2

    Ciasto podziel na dwie części. 1/3 odłóż z powrotem do lodówki (to część do przygotowania kratki). Pozostałe ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Włóż je do zamrażarki na 30 minut. 

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz w nim zamrożony spód przez około 25 minut do zrumienienia. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Nadzienie owocowe:

  • Krok 4

    Konfitury wymieszaj ze sobą. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w wodzie, a następnie wymieszaj z konfiturami. 

  • Krok 5

    Konfitury rozsmaruj na kruchym spodzie migdałowym. 

  • Krok 6

    Pozostałą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i pokrój radełkiem długie paski, z których na cieście utwórz kratkę. 

  • Może się przydać

    Radełko z karbowanym kółeczkiem od Dr. Oetkera to kuchenny gadżet, który umożliwia nadanie ciastkom i pierogom karbowanych brzegów, zrobienie domowego makaronu oraz strucli. Radełko nadaje się dla osób prawo- i leworęcznych.

  • Krok 7

    Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nimi kratkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. 

  • Krok 8

    Upieczoną tartę migdałową z konfiturą wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/szybka-tarta-migdalowa-konfitura

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej