1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Szybka tarta migdałowa z konfiturą

Szybka tarta migdałowa z konfiturą

tarta migdałowa z konfiturą
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szybka tarta migdałowa z konfiturą od samego rana umila mi dzień. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej. Mimo, że wypróbowałam już bardzo wiele przepisów i połączeń, wydaje mi się, że pieczenie tart nigdy mi się nie znudzi! :) W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę, spód różni się nieco od tradycyjnego - jest migdałowy. Środek tarty natomiast wypełniłam owocowymi konfiturami z brzoskwiń oraz malin. Ich smak przypomina mi o ciepłych, letnich dniach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Migdałowe ciasto kruche

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, cukier trzcinowy z cynamonem, zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Zagnieć krótko do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, którą owiń folią spożywczą. Ciasto odstaw do lodówki na około 30 minut.

  • Krok 2

    1/3 ciasta odłóż do przygotowania kratki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Włóż je do zamrażarki na 30 minut. 

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz w nim zamrożony spód przez około 25 minut, do zrumienienia. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Nadzienie owocowe

  • Krok 4

    Konfitury wymieszaj ze sobą. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w wodzie, a następnie wymieszaj z konfiturą. 

  • Krok 5

    Masę owocową rozsmaruj na kruchym spodzie. 

  • Krok 6

    Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój radełkiem długie paski, z których utwórz na cieście kratkę. 

  • Krok 7

    Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nimi kratkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. 

  • Krok 8

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej