Ciasta kruche i tarty

Szybka tarta migdałowa z konfiturą

Szybka tarta migdałowa z konfiturą

  • 02:00
  • 12
  • Łatwy
02:00
12
Łatwy

Szybka tarta migdałowa z konfiturą od samego rana umila mi dzień. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej. Mimo, że wypróbowałam już bardzo wiele przepisów i połączeń, wydaje mi się, że pieczenie tart nigdy mi się nie znudzi! :) W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę, spód różni się nieco od tradycyjnego - jest migdałowy. Środek tarty natomiast wypełniłam owocowymi konfiturami z brzoskwiń oraz malin. Ich smak przypomina mi o ciepłych, letnich dniach. 

Składniki

Migdałowe ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
Składniki na nadzienie owocowe:
  • 250 g konfitury malinowej
  • 200 g konfitury brzoskwiniowej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Składniki
Migdałowe ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
Składniki na nadzienie owocowe:
  • 250 g konfitury malinowej
  • 200 g konfitury brzoskwiniowej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty