1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

mazurek wielkanocny z kajmakiem wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tradycyjny mazurek wielkanocny to ciasto, które w każde święta króluje na polskich stołach. Jego przygotowanie tylko pozornie wydaje się trudne i skomplikowane, zatem absolutnie nie daj się zwieść pozorom! 😊 Gwarantuję, że korzystając z mojej prostego i szybkiego przepisu na ten wielkanocny wypiek, cała Twoja rodzina będzie cieszyła się smakiem tradycji.

O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tradycyjnego mazurka? Bazą prawdziwego mazurka jest kruche ciasto. Przeczytaj naszą poradę jak przygotować idealne ciasto kruche jeśli chcesz dowiedziesz się o nim więcej. Pamiętaj, aby przed pieczeniem nakłuć je widelcem. Unikniesz wtedy jego wybrzuszeń. Serce ciasta stanowi natomiast masa kajmakowa, do której warto dodać odrobinę serka typu Philadelfia, dzięki czemu nadzienie nie jest zbyt przesłodzone, lecz przyjemnie kremowe w smaku.

Jak udekorować swojego wielkanocnego mazurka? Z białek, które nie zostały wykorzystane do przygotowania kruchego ciasta, zrób mini beziki i obsyp nimi wierzch ciasta.

Tradycyjny wielkanocny mazurek kajmakowy gotowy! 🐰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na mazurek:

  • Krok 1

    Wszyskie składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć.

  • Krok 2

    Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 3/4 - 1/4.

  • Krok 4

    Ciasto rozwałkuj podsypując nieco mąką, przłóż na formę 25 x 35 cm, nakłuwając je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wałeczki. Ponacinaj je pod kątem ostrą końcówką. 

  • Krok 5

    Ciasto piecz w w rozgrznym piekarniku do 190°C około 15 minut, do zrumienienia.

Bezy do dekoracji:

  • Krok 6

    Białka przełóż do misy i ubij z cukrem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

  • Krok 7

    Bezę przełóż do worka z ozdobną końcówką i nanieś na blachę wyłożoną papierem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 110°C przez godzinę.

Krok 4

  • Krok 8

    Masę kajmakową zmiksuj z serkiem.

  • Krok 9

    Przełóż ją na upieczone ciasto, owiń folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, by masa zgęstniała.

  • Krok 10

    Upieczonymi pokruszonymi bezikami udekoruj mazurka.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej