1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

mazurek wielkanocny z kajmakiem wszystkiego słodkiego
mazurek wielkanocny z kajmakiem wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Tradycyjny mazurek wielkanocny to ciasto, które w każde święta króluje na polskich stołach. Jego przygotowanie tylko pozornie wydaje się trudne i skomplikowane, zatem absolutnie nie daj się zwieść pozorom! 😊 Gwarantuję, że korzystając z mojej prostego i szybkiego przepisu na ten wielkanocny wypiek, cała Twoja rodzina będzie cieszyła się smakiem tradycji.

O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tradycyjnego mazurka? Bazą prawdziwego mazurka jest kruche ciasto. Przeczytaj naszą poradę jak przygotować idealne ciasto kruche jeśli chcesz dowiedziesz się o nim więcej. Pamiętaj, aby przed pieczeniem nakłuć je widelcem. Unikniesz wtedy jego wybrzuszeń. Serce ciasta stanowi natomiast masa kajmakowa, do której warto dodać odrobinę serka typu Philadelfia, dzięki czemu nadzienie nie jest zbyt przesłodzone, lecz przyjemnie kremowe w smaku.

Jak udekorować swojego wielkanocnego mazurka? Z białek, które nie zostały wykorzystane do przygotowania kruchego ciasta, zrób mini beziki i obsyp nimi wierzch ciasta.

Tradycyjny wielkanocny mazurek kajmakowy gotowy! 🐰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na mazurek:

  • Krok 1

    Wszyskie składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć.

    Składniki na kruche ciasto na mazurek
  • Krok 2

    Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

    Ciasto na mazurek uformowane w kulkę
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 3/4 - 1/4.

    Schłodzone ciasto na mazurek podzielone na dwie części
  • Krok 4

    Ciasto rozwałkuj podsypując nieco mąką, przłóż na formę 25 x 35 cm, nakłuwając je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wałeczki. Ponacinaj je pod kątem ostrą końcówką. 

    Kruche ciasto na mazurek wyłożone na spód blachy
  • Krok 5

    Ciasto piecz w w rozgrznym piekarniku do 190°C około 15 minut, do zrumienienia.

    Upieczony kruchy spód na mazurek

Bezy do dekoracji:

  • Krok 6

    Białka przełóż do misy i ubij z cukrem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    Białka w misie melaksera Bosch i cukier w miseczce
  • Krok 7

    Bezę przełóż do worka z ozdobną końcówką i nanieś na blachę wyłożoną papierem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 110°C przez godzinę.

    Beziki na papierze do pieczenia

Krok 4

  • Krok 8

    Masę kajmakową zmiksuj z serkiem.

    Masa kajmakowa zmiksowana z serkiem kanapkowym
  • Może się przydać

    Pojemnik do miksowania Dr. Oetkera z praktyczną miarką do odmierzania produktów sypkich i płynnych. Dodatkowo posiada gumowy spód dla stabilności podczas użytkowania.

  • Krok 9

    Przełóż ją na upieczone ciasto, owiń folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, by masa zgęstniała.

    Masa kajmakowa wyłożona na kruchy spód na mazurek
  • Krok 10

    Upieczonymi pokruszonymi bezikami udekoruj mazurka.

    Upieczone beziki
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-wielkanocny-tradycyjny-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej