1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tartaletki jajko sadzone

Tartaletki jajko sadzone

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tartaletki jajko sadzone czyli jeden z pomysłów na wielkanocny wypiek! Podczas wielkanocnych posiłków jajka występują pod każdą możliwą postacią. Co powiecie, aby słodka przekąska także wyglądała jak świąteczne jajeczko? :) Piękny kontrast kolorów uzyskałyśmy dodając do ciasta czarnego kakao, dzięki czemu soczysta brzoskwinka, udająca żółtko, wygląda bardzo efektownie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Wymieszaj mąkę pszenną, czarne kakao, ciemne kakao i cukier puder.

    mąka, ciemne kakao, czarne kakao i cukier puder w miseczkach
  • Krok 2

    Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, żółtka i zimną wodę.

    mieszanka z mąki, masło i żółtka w miseczkach
  • Krok 3

    Szybko wyrób ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

    wyrobione ciasto w folii spożywczej
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim 7 tartaletek. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C. Do nagrzanego piekarnika wstaw zmrożone tartaletki i piecz przez około 22-25 minut. Upieczone tartaletki pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    tartaletki wyłożone ciastem, wałek na blacie

Krem:

  • Krok 1

    W misie miksera umieść serek, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Rozłóż masę na wystudzonych tartaletkach.

    masa serowa w misce, tartaletki na kratce

Dekorowanie:

  • Krok 1

    Na środku każdej tartaletki ułóż połówki brzoskwiń z puszki i posyp pokrojonymi pistacjami.

    gotowe tartaletki jajko sadzone

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej