Tartaletki jajko sadzone
Tartaletki jajko sadzone czyli jeden z pomysłów na wielkanocny wypiek! Podczas wielkanocnych posiłków jajka występują pod każdą możliwą postacią. Co powiecie, aby słodka przekąska także wyglądała jak świąteczne jajeczko? :) Piękny kontrast kolorów uzyskałyśmy dodając do ciasta czarnego kakao, dzięki czemu soczysta brzoskwinka, udająca żółtko, wygląda bardzo efektownie!
Poznaj przepis na idealny deser, który zaskoczy wszystkich przy wielkanocnym stole!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche do tartaletek:
-
Krok 1
Wymieszaj mąkę pszenną, czarne kakao, ciemne kakao i cukier puder.
-
Czarne kakao Intense
O unikalnym, intensywnie czarnym kolorze. Nadaje ciastom ciemnom barwę.
-
Krok 2
Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, żółtka i zimną wodę.
-
Krok 3
Szybko wyrób ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim 7 tartaletek. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C. Do nagrzanego piekarnika wstaw zmrożone tartaletki i piecz przez około 22-25 minut. Upieczone tartaletki pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem do tartaletek:
-
Krok 5
W misie miksera umieść serek, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Rozłóż masę na wystudzonych tartaletkach.
Dekorowanie:
-
Krok 6
Na środku każdej tartaletki ułóż połówki brzoskwiń z puszki i posyp pokrojonymi pistacjami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tartaletki-jajko-sadzone |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze