1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Bajka

Ciasto Bajka

ciasto bajka na biszkoptach z konfiturą owoce leśne i kremem
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto Bajka. Dziś chciałabym zaproponować przepis na coś mniej tradycyjnego. Delikatny biszkopt, konfitura i krem budyniowy. Do tego nasączone biszkopty i migdałowa posypka, po prostu bajka! Ciasto pięknie się prezentuje i na pewno szybko zniknie ze stołu. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160˚C. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno.

  • Krok 3

    Cały czas ubijając, wsyp stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.

  • Krok 4

    Mąkę i budyń przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodaj łyżkę wody i wymieszaj.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

Warstwa owocowa:

  • Krok 6

    Listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je odsącz.

  • Krok 7

    Przełóż listki żelatyny do garnuszka i podgrzej do rozpuszczenia, uważając, by nie dopuścić do wrzenia.

  • Krok 8

    Konfiturę przełóż do miseczki. 1 łyżkę dodaj do ciepłej żelatyny i wymieszaj.

  • Krok 9

    Przelej do miseczki z konfiturą, mieszając dość energicznie do połączenia się składników.

  • Krok 10

    Na wystudzony biszkopt wyłóż równomiernie konfiturę. Ciasto odstaw do lodówki na pół godziny.

Krem budyniowy:

  • Krok 11

    Do 200 ml wsyp proszek budyniowy i wymieszaj. Pozostałą część mleka wlej do garnka, dodaj cukier, masło i zagotuj.

  • Krok 12

    Gdy mleko się zagotuje, dodaj rozmieszany wczesniej budyń i gotuj do zgestnienia. 

  • Krok 13

    Na schłodzone ciasto wylej połowę porcji kremu budyniowego.

Przełożenie:

  • Krok 14

    W miseczce wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno nasączaj w niej biszkopty.

  • Krok 15

    Następnie poukładaj w dwóch rzędach nasączone biszkopty

  • Krok 16

    Całość przykryj pozostałą częścią kremu i odstaw na godzinę do lodówki.

  • Krok 17

    Na suchej patelni upraż płatki migdałów i odstaw do wystudzenia. Posyp nimi wierzch ciasta przed podaniem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej