Ciasto Bajka

Ciasto Bajka. Dziś chciałabym zaproponować przepis na coś mniej tradycyjnego. Delikatny biszkopt, konfitura i krem budyniowy. Do tego nasączone biszkopty i migdałowa posypka, po prostu bajka! Ciasto pięknie się prezentuje i na pewno szybko zniknie ze stołu. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 160˚C. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno.
-
Krok 3
Cały czas ubijając, wsyp stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.
-
Krok 4
Mąkę i budyń przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodaj łyżkę wody i wymieszaj.
-
Krok 5
Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Warstwa owocowa:
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je odsącz.
-
Krok 7
Przełóż listki żelatyny do garnuszka i podgrzej do rozpuszczenia, uważając, by nie dopuścić do wrzenia.
-
Krok 8
Konfiturę przełóż do miseczki. 1 łyżkę dodaj do ciepłej żelatyny i wymieszaj.
-
Krok 9
Przelej do miseczki z konfiturą, mieszając dość energicznie do połączenia się składników.
-
Krok 10
Na wystudzony biszkopt wyłóż równomiernie konfiturę. Ciasto odstaw do lodówki na pół godziny.
Krem budyniowy:
-
Krok 11
Do 200 ml wsyp proszek budyniowy i wymieszaj. Pozostałą część mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj.
-
Krok 12
Gdy mleko się zagotuje, dodaj rozmieszany wczesniej budyń i gotuj do zgestnienia. Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
Przełożenie:
-
Krok 13
W miseczce wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno nasączaj w niej biszkopty.
-
Krok 14
Na schłodzone ciasto wyłóż połowę porcji kremu budyniowego.
-
Krok 15
Następnie poukładaj w dwóch rzędach nasączone biszkopty
-
Krok 16
Całość przykryj pozostałą częścią kremu i odstaw na godzinę do lodówki.
-
Krok 17
Na suchej patelni upraż płatki migdałów i odstaw do wystudzenia. Posyp nimi wierzch ciasta przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze