1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Kremówka bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

kremówka bez pieczenia całe ciasto oraz kawałek na talerzyku, kremówka na krakersach przełożona masą budyniową oraz śmietankową i posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
kremówka bez pieczenia całe ciasto oraz kawałek na talerzyku, kremówka na krakersach przełożona masą budyniową oraz śmietankową i posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kremówka bez pieczenia to ciasto mojego dzieciństwa. 👶 Do tej pory, kiedy widzę je w cukierni, nie potrafię przejść obok niego obojętnie. Najbardziej jednak lubię przygotowywanie kremówki w domowym zaciszu, kiedy mogę powspominać dawne czasy. Atutem tego ciasta jest zarówno jego niepowtarzalny smak, jak i sposób przygotowania. Tak naprawdę poszczególne składniki wystarczy jedynie ze sobą połączyć i rozłożyć na warstwach krakersów, zdecydowanie jest to ciasto dla wszystkich zapracowanych. :) Smacznego! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z krakersów do kremówki bez pieczenia:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wyłóż krakersami.

    krakersy ułożone na papierze do pieczenia w prostokątnej blaszce
  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do ciast znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

Masa budyniowa:

  • Krok 2

    Do garnka wlej 300 ml mleka i zagotuj.

    Garnek z mlekiem na palniku kuchenki
  • Krok 3

    W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń, cukier oraz ekstrakt waniliowy.

    cukier, ekstrakt waniliowy, żółtka, budyń śmietankowy, mleko w garnku
  • Krok 4

    Następnie dodaj żółtka i ponownie rozmieszaj. 

    żółtka z rozmieszanym mlekiem, cukrem, ekstraktem waniliowym i budyniem
  • Krok 5

    Do rozmieszanego budyniu z żółtkami, dodaj około 3 łyżki gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. 

    Rozmieszany budyń z żółtkami i mlekiem
  • Krok 6

    Następnie całość przelej do gorącego mleka i energicznie mieszając podgrzewaj, aż do zgęstnienia. 

    Gorące mleko gotujące się w garnuszku z budyniem
  • Krok 7

    Dodaj pokrojone w kostkę masło i dobrze wymieszaj. 

    Masło pokrojone w kostkę w miseczce i masa budyniowa w garnku
  • Krok 8

    Jeszcze gorący budyń wylej na krakersy i przykryj je kolejną porcją krakersów. Całość odstaw do przestudzenia. Następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.

    Krakersy rozłożone na masie budyniowej

Masa śmietankowa:

  • Krok 9

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem i rozsmaruj ją równomiernie na krakersach.

    Ubita śmietanka rozłożona na warstwie krakersów
  • Krok 10

    Ułóż na niej kolejną warstwę krakersów i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    Warstwa krakersów rozłożona na śmietance kremówce

Do dekoracji:

  • Krok 11

    Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

    Kremówka bez pieczenia udekorowana cukrem pudrem
  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/kremowka-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej