1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Kremówka bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

kremówka bez pieczenia
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kremówka bez pieczenia to ciasto mojego dzieciństwa. Do tej pory, kiedy widzę je w cukierni, nie potrafię przejść obok niego obojętnie. Najbardziej jednak lubię przygotowywanie kremówki w domowym zaciszu, kiedy mogę powspominać dawne czasy. Atutem tego ciasta jest zarówno jego niepowtarzalny smak jak i sposób przygotowania. Tak naprawdę poszczególne składniki wystarczy jedynie ze sobą połączyć i rozłożyć na warstwach krakersów, zdecydowanie jest to ciasto dla wszystkich zapracowanych! :) . Smacznego :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wyłóż krakersami.

    krakersy ułożone na papierze do pieczenia

Masa budyniowa:

  • Krok 2

    Do garnka wlej 300 ml mleka i zagotuj.

    Garnek z mlekiem
  • Krok 3

    W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń, cukier oraz ekstrakt.

    cukier, ekstrakt, żółtka, budyń, mleko
  • Krok 4

    Następnie dodaj żółtka i ponownie rozmieszaj. 

    żółtka z rozmieszanym mlekiem, cukrem, ekstraktem i budyniem
  • Krok 5

    Do rozmieszanego budyniu z żółtkami, dodaj około 3 łyżki gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. 

    Rozmieszany budyń z żółtkami
  • Krok 6

    Następnie całość przelej do gorącego mleka i energicznie mieszając podgrzewaj, aż do zgęstnienia. 

    Gorące mleko gotujące się w garnuszku z budyniem
  • Krok 7

    Dodaj pokrojone w kostkę masło i dobrze wymieszaj. 

    Masło pokrojone w kostkę i masa budyniowa
  • Krok 8

    Jeszcze gorący budyń wylej na krakersy i przykryj je kolejną porcją krakersów. Całość odstaw do przestudzenia, następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.

    Krakersy rozłożone na masie budyniowej

Masa śmietankowa:

  • Krok 9

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem i rozsmaruj ją równomiernie na krakersach.

    Ubita śmietanka rozłożona na warstwie krakersów
  • Krok 10

    Ułóż na niej kolejną warstwę krakersów i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    Warstwa krakersów na śmietance kremówce

Do dekoracji:

  • Krok 11

    Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

    Kremówka bez pieczenia udekorowana cukrem pudrem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej