Kremówka bez pieczenia - Przepis
Ciasta bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

kremówka bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

  • 06:00
  • 20
  • Łatwy
06:00
20
Łatwy

Kremówka bez pieczenia to ciasto mojego dzieciństwa. Do tej pory, kiedy widzę je w cukierni, nie potrafię przejść obok niego obojętnie. Najbardziej jednak lubię przygotowywanie kremówki w domowym zaciszu, kiedy mogę powspominać dawne czasy. Atutem tego ciasta jest zarówno jego niepowtarzalny smak jak i sposób przygotowania. Tak naprawdę poszczególne składniki wystarczy jedynie ze sobą połączyć i rozłożyć na warstwach krakersów, zdecydowanie jest to ciasto dla wszystkich zapracowanych! :) . Smacznego :)

Składniki

Składniki:
  • 2 opakowania słonych krakersów
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 Budyń o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 90 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
Masa śmietankowa:
  • 400 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 15 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • cukier puder
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wyłóż krakersami.

krakersy ułożone na papierze do pieczenia

Masa budyniowa:

Krok 2

Do garnka wlej 300 ml mleka i zagotuj.

Garnek z mlekiem
Krok 3

W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń, cukier oraz ekstrakt.

cukier, ekstrakt, żółtka, budyń, mleko
Krok 4

Następnie dodaj żółtka i ponownie rozmieszaj. 

żółtka z rozmieszanym mlekiem, cukrem, ekstraktem i budyniem
Krok 5

Do rozmieszanego budyniu z żółtkami, dodaj około 3 łyżki gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. 

Rozmieszany budyń z żółtkami
Krok 6

Następnie całość przelej do gorącego mleka i energicznie mieszając podgrzewaj, aż do zgęstnienia. 

Gorące mleko gotujące się w garnuszku z budyniem
Krok 7

Dodaj pokrojone w kostkę masło i dobrze wymieszaj. 

Masło pokrojone w kostkę i masa budyniowa
Krok 8

Jeszcze gorący budyń wylej na krakersy i przykryj je kolejną porcją krakersów. Całość odstaw do przestudzenia, następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.

Krakersy rozłożone na masie budyniowej

Masa śmietankowa:

Krok 9

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i rozsmaruj ją równomiernie na krakersach.

Ubita śmietanka rozłożona na warstwie krakersów
Krok 10

Ułóż na niej kolejną warstwę krakersów i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Warstwa krakersów na śmietance kremówce

Do dekoracji:

Krok 11

Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

Kremówka bez pieczenia udekorowana cukrem pudrem
Składniki
Składniki:
  • 2 opakowania słonych krakersów
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 Budyń o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 90 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
Masa śmietankowa:
  • 400 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 15 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • cukier puder
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia