1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kostka Dacquoise (dakłas)

Kostka Dacquoise (dakłas)

Kawałek ciasta dacquoise na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta dacquoise na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Dacquoise, tym razem jako dodatek do ciasta! Chrupiąca, pełna orzechów włoskich beza jest wisienką na torcie... a raczej na czekoladowym biszkopcie przykrytym kremem z mascarpone, bakaliami i kajmakiem. 

Kostka Dacquoise (dakłas) to idealny przepis na świąteczny stół🎄 Nikt nie odmówi kawałka najlepszego ciasta - nawet brzuch pełen pierogów i karpia😋

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt czekoladowy:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    Blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.

    Na blacie kuchennym robot firmy Bosch, a w miseczkach cukier oraz białka jaj.
  • Krok 3

    Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.

    Ubite białka z cukrem w misie, a obok żółtka w miseczce,
  • Krok 4

    Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    Na blacie kuchennym proszek do pieczenia, kakao, kawa i mąka pszenna w misie.
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj suche składniki.

    Ubite jajka, a obok wymieszane suche składniki.
  • Krok 6

    Piecz około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Następnie wyciągnij blat z formy i przygotuj ją do upieczenia blatu bezowego.

    Upieczony biszkopt czekoladowy.

Dacquoise:

  • Krok 7

    Białka ubij z cukrem do sztywnej i gęstej konsystencji.

    W misie białka, a obok w miseczce cukier.
  • Krok 8

    Następnie dosyp szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj,

    Na blacie kuchennym orzechy włoskie, mąkę ziemniaczaną i sól.
  • Krok 9

    Bezę przełóż na formę o tych samych wymiarach, co biszkopt i piecz przez 30 minut w temperaturze 130°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez 40 minut. Wystudź w wyłączonym piekarniku.



    Upieczony blat bezowy do ciasta.

Krem:

  • Krok 10

    W misie miksera umieść mascarpone i śmietankę. Ubij do uzyskania gęstego kremu. Następnie zmniejsz obroty miksera i wmieszaj kajmak.

    Na drewnianej desce orzechy włoskie i posiekane daktyle. Obok w misce kajmak, a w misie miksera śmietanka i masarpone.
  • Krok 11

    Pokrojone daktyle i orzechy wmieszaj do masy na samym końcu. Następnie przełoż krem na upieczony i wystudzony blat czekoladowy.

    Krem w misie miksera. Obok blat czekoladowy.
  • Krok 12

    Delikatnie przełóż na krem blat bezowy. Lekko dociśnij.

    Upieczony blat bezowy.
  • Krok 13

    Wierzch posyp delikatnie kakao i wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

    Wierzch ciasta posypany kakao.
  • Krok 14

    Zobacz nasze wideo📹

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-dacquoise-daklas

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej