1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Pani Walewska

Pani Walewska

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pani Walewska - kruche ciasto, warstwa dżemu z czarnej porzeczki, puszysta beza, a w środku tego wszystkiego smaczny krem budyniowy. Jest hitem każdej rodzinnej imprezy:-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto z bezą:

  • Krok 1

    Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.

    Mąka, proszek do pieczenia, cukier puder, masło i zółtka
  • Krok 2

    Uformuj kulę i podziel na pół. Każdą z części zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

    Zagniecione ciasto podzielone na pół
  • Krok 3

    Przygotuj formę o wymiarach 25x33 cm. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jedną część ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż wraz z jednym arkuszem papieru do formy (papierem do dołu).

    Rozwałkowane ciasto pomiędzy papierami do pieczenia
  • Krok 4

    Składniki na bezę podziel na pół (3 białka i 150 g cukru i pół łyżki mąki ziemniaczanej). Białka ubij na sztywną pianę, następnie wsypuj stopniowo małymi porcjami cukier. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.

    Białka ubite na pianę
  • Krok 5

    Na pierwszym spodzie ciasta rozsmaruj połowę porcji dżemu z czarnej porzeczki. 

    Dżem rozsmarowany ma spodzie ciasta.
  • Krok 6

    Następnie wyłóż masę bezową, na wierzch wysyp połowę płatków migdałowych.

    Ubite białko i płatki migdałów na cieście
  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta.

    Ciasto z dżemem, pianą z białek i płatkami migdałowymi przed pieczeniem

Krem budyniowy:

  • Krok 8

    Z porcji mleka odmierz 100 ml i rozprowadź w nim budyń.

    Budyń rozprowadzony w mleku
  • Krok 9

    Pozostałą część mleka przelej do garnka i zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, odstaw je z ognia i wlej do niego rozprowadzony proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj i wstaw z powrotem na palnik. 

    Mleko zagotowane z budyniem na palniku
  • Krok 10

    Ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia, na koniec dodaj kawałki masła i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia

    Przygotowany budyń z masłem w misce, przykryty folią

Przełożenie:

  • Krok 11

    Na paterze ułóż pierwszy placek ciasta i wyłóż na niego cały krem budyniowy, wyrównaj i przykryj drugim blatem.

    Krem budyniowy wyłożony na upieczone ciasto
  • Krok 12

    Całość odstaw do schłodzenia na około 2 godziny. Ciasto smakuje najlepiej, gdy nieco postoi, krem się schłodzi, a blaty nieco zmiękną.

    Upieczone ciasto Pani Walewska z dżemem i migdałami

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej