1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt z morelami

Biszkopt z morelami

Kawałek biszkoptu z morelami podany na talerzyku, posypany cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek biszkoptu z morelami podany na talerzyku, posypany cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wilgotny biszkopt z morelami 🍑🌿to kwintesencja letniego deseru – lekki, puszysty i pełen soczystych sezonowych moreli.

Delikatne ciasto, wzbogacone o dodatek oleju, zachowuje wilgotność na długo, dzięki czemu każdy kęs jest miękki i rozpływa się w ustach. Na wierzchu – kawałki słodko-kwaskowatych moreli, które podczas pieczenia puszczają sok, tworząc naturalną, owocową glazurę. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie latem – idealne na rodzinny podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi czy słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt z morelami:

  • Krok 1

    Jajka przełóż do misy i ucieraj razem z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej konsytencji.

    Będzie to trwało kilka minut.

    Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Jajka w misie robota kuchennego. Obok cukier w miseczce.
  • Krok 2

    Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem, cukrem z wanilią, kardamonem i solą.

    Na blacie kuchennym w misce mąka pszenna . Obok opakowanie mąki, cukru z wanilią oraz proszku do pieczenia.
  • Krok 3

    Do utartych jajek z cukrem wlewaj stopniowo olej.

    Ubijanie jajek z cukrem w robocie kuchennym. Obok olej rzepakowy.
  • Krok 4

    W dwóch partiach dodawaj wymieszane suche składniki i delikatnie wmieszaj za pomocą szpatuły.

    W misie ubite jajka z cukrem oraz olejem, a obok misa z suchymi składnikami.
  • Krok 5

    Formę do pieczenia o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do 180°C w trybie góra-dół.

    Piecz przez około 40 minut do suchego patyczka.

    Biszkopt z morelami przed pieczeniem.
  • Dobra forma do pieczenia to podstawa w każdej kuchni!

    Doskonale się sprawdzi do wypieków ciast, ale też do potraw na słono np. zapiekanek. Łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą równomiernie wypieczone.

  • Krok 6

    Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.

    Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

    Upieczony biszkopt z morelami w formie.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-z-morelami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej