Biszkopt z morelami



Wilgotny biszkopt z morelami 🍑🌿to kwintesencja letniego deseru – lekki, puszysty i pełen soczystych sezonowych moreli.
Delikatne ciasto, wzbogacone o dodatek oleju, zachowuje wilgotność na długo, dzięki czemu każdy kęs jest miękki i rozpływa się w ustach. Na wierzchu – kawałki słodko-kwaskowatych moreli, które podczas pieczenia puszczają sok, tworząc naturalną, owocową glazurę. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie latem – idealne na rodzinny podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi czy słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt z morelami:
-
Krok 1
Jajka przełóż do misy i ucieraj razem z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej konsytencji.
Będzie to trwało kilka minut.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
-
Krok 2
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem, cukrem z wanilią, kardamonem i solą.
-
Krok 3
Do utartych jajek z cukrem wlewaj stopniowo olej.
-
Krok 4
W dwóch partiach dodawaj wymieszane suche składniki i delikatnie wmieszaj za pomocą szpatuły.
-
Krok 5
Formę do pieczenia o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180°C w trybie góra-dół.
Piecz przez około 40 minut do suchego patyczka.
-
Dobra forma do pieczenia to podstawa w każdej kuchni!
Doskonale się sprawdzi do wypieków ciast, ale też do potraw na słono np. zapiekanek. Łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą równomiernie wypieczone.
-
Krok 6
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-z-morelami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze