Ciasta bez pieczenia

Lekki sernik na preclach z ricottą

Lekki sernik na preclach z ricottą, truskawkami i galaretką podany na talerzyku.

Lekki sernik na preclach z ricottą

  • 04:00
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
04:00
16
Łatwy

Lekki jak chmurka sernik na preclach z ricottą to świetna propozycja na upalny dzień. Połączenie orzeźwiającej truskawkowej galaretki z lekko słonym spodem na preclach i włoskiej ricotty zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wyśmienity, orzeźwiający smak, a do tego prosta receptura – oto sekret idealnego, letniego deseru. Smacznego😊

Składniki

Galaretka:
  • 1 Galaretka o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
  • 400 ml wrzątku
Spód:
  • 200 g precli
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
Masa serowa:
  • 500 g serka ricotta o temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru pudru
  • 20 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 100 ml zimnej wody
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Wierzch:
  • 500 g truskawek
Wskazówki

Galaretka i spód:

Krok 1

Wrzątek przelej do naczynia, przesyp galaretkę i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia na czas przygotowania ciasta. Precle przełóż do worka i pokrusz przy pomocy wałka.

Pokruszone precle w worku i wałek
Krok 2

Dodaj roztopione masło i cukier, dokładnie wymieszaj.

Pokruszone precle wymieszane z masłem i cukrem w szklanej miseczce
Krok 3

Formę 24x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż pokruszone precle, dobrze dociśnij i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa serowa:

Krok 4

Serek ricotta zmiksuj z cukrem.

Serek ricotta wymieszany z cukrem w misce z mikserem
Krok 5

Żelatynę namocz w około 100 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

Żelatyna namoczona w wodzie w szklance.
Krok 6

Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub podgrzej w garnuszku. Pamiętaj, by jej nie zagotować.

Żelatyna rozpuszczona w wodzie w szklance
Krok 7

Żelatynę dodaj do serka z ricottą. Dodaj najpierw kilka łyżek masy do żelatyny, po czym przelej całą zawartość z powrotem do masy.

Ricotta z cukrem w misce i żelatyna rozpuszczona w szklance
Krok 8

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do masy serowej. Szybko zamieszaj do połączenia się składników.

Śmietanka ubita na sztywno w misce i masa serowa w osobnej miscece i masa
Krok 9

Masę przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do stężenia do lodówki.

Wierzch:

Krok 10

Truskawki pokrój na plasterki i poukładaj na wierzchniej warstwie.

Krok 11

Ciasto zalej galaretką i odstaw do lodówki do stężenia.

Składniki
Galaretka:
  • 1 Galaretka o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
  • 400 ml wrzątku
Spód:
  • 200 g precli
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
Masa serowa:
  • 500 g serka ricotta o temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru pudru
  • 20 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 100 ml zimnej wody
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Wierzch:
  • 500 g truskawek
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia