1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem Wszystkiego Słodkiego
Ciasto z budyniem Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Co u Was zwiastuje nadejście wiosny? U mnie zawsze jest to kruche ciasto z owocami! 💕 Tym razem w połączeniu z budyniem z dodatkiem pasty waniliowej - lekko i pysznie!🫐🍓

Ciasto z budyniem możesz przygotować z dowolnymi owocami, świeżymi czy mrożonymi, a przed pieczeniem posypać płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią😋 Idealny przepis na wiosenne popołudnie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bakal oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto z budyniem

  • Krok 1

    Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojonę w kostkę zimne masło, żółtka i pastę z wanilii. Zagnieć krótko do połączenia składników. 

     

    składniki na kruche ciasto z budyniem, w miseczce mąka Polka, pokrojone masło, żółtka i pasta z wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 38 cm.

    Wstaw do nagrzanego piekanika do 180°C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.

    w formie spód do ciasta kruchego

Masa budyniowa

  • Krok 3

    Do garnka przelej około 600 ml mleka, zagotuj. W pozostałej porcji mleka wymieszaj budynie, przelej pod koniec gotowania i ponownie zagotuj, mieszając na umiarkowanej mocy palnika. Budyń odstaw do przestudzenia.

    w rondelku na płycie indukcyjnej bosch ugotowanie budynie Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę i wmiksuj ją do przestudzonego budyniu, może być jeszcze ciepły.

    w misie robota bosch utarte jajka z cukrem pudrem obok ugotowany budyń w garnku
  • Krok 5

    Przelej na upieczony spód.

    ciasto z budyniem w formie obok miseczka z owocami
  • Krok 6

    Wyłóż mrożone owoce, w mojej wersji maliny i wiśnie. Posyp płatkami migdałów.

    w formie nieupieczone ciasto z budyniem i owocami i migdały z płatkach Bakal
  • Krok 7

    Piecz około 45 minut w 180°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    upieczone ciasto z budyniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-z-budyniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej