Ciasto z budyniem
Co u Was zwiastuje nadejście wiosny? U mnie zawsze jest to kruche ciasto z owocami! 💕 Tym razem w połączeniu z budyniem z dodatkiem pasty waniliowej - lekko i pysznie!🫐🍓
Ciasto z budyniem możesz przygotować z dowolnymi owocami, świeżymi czy mrożonymi, a przed pieczeniem posypać płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią😋 Idealny przepis na wiosenne popołudnie!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bakal oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto z budyniem
-
Krok 1
Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojonę w kostkę zimne masło, żółtka i pastę z wanilii. Zagnieć krótko do połączenia składników.
-
Krok 2
Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 38 cm.
Wstaw do nagrzanego piekanika do 180°C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Masa budyniowa
-
Krok 3
Do garnka przelej około 600 ml mleka, zagotuj. W pozostałej porcji mleka wymieszaj budynie, przelej pod koniec gotowania i ponownie zagotuj, mieszając na umiarkowanej mocy palnika. Budyń odstaw do przestudzenia.
-
Krok 4
Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę i wmiksuj ją do przestudzonego budyniu, może być jeszcze ciepły.
-
Krok 5
Przelej na upieczony spód.
-
Krok 6
Wyłóż mrożone owoce, w mojej wersji maliny i wiśnie. Posyp płatkami migdałów.
-
Krok 7
Piecz około 45 minut w 180°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-z-budyniem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze