Ciasto z rabarbarem i bezą
Szukasz wyjątkowego deseru, który uświetni wiosenną imprezę, komunijne przyjęcie lub wesele w rodzinnym gronie? Ciasto z rabarbarem i bezą to sezonowy klasyk, który wygląda i smakuje fenomenalnie.
Jego podstawę stanowi aromatyczne ciasto, które… nie może się nie udać! Połączenie masła z dodatkiem śmietany sprawia, że ciasto nabiera wyraźnie śmietankowego akcentu. W połączeniu z rabarbarowym nadzieniem przełamanym słodyczą chrupiącej bezy z migdałami przerasta najśmielsze oczekiwania, cudownie się komponując.
Bezowa korona stanowi iście królewskie ukoronowanie naszych kuchennych trudów 😉 Idealnie przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dzięki czemu ciasto jest idealnie zrównoważone. Przygotowana krok po kroku na podstawie naszego poradnika.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód ciasta:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
-
Krok 2
Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 3
Ciasto przłóż na dno formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 misut do zrumienienia się ciasta.
Nadzienie rabarbarowe:
-
Krok 4
Rabarbar pokrój na małe kawałki.
-
Krok 5
Przełóż na patelnię, dodaj cukier i wodę. Podsmaż do momentu aż rabarbar zmięknie.
-
Krok 6
Przygotowane rabarbarowe nadzienie odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Przełóż na upieczony spód ciasta.
Beza:
-
Krok 8
Białka podbij początkowo na białą pianę, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do momentu uzyskania sztywnej piany i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wmieszaj delikatnie przesianą mąkę ziemnaiczaną.
-
Krok 9
Bezę przełóż na ciasto, posyp płatkami migdałów.
Piekarnik ustaw na 160 °C.
-
Krok 10
Ciasto piecz około 35 - 40 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-z-rabarbarem-i-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze