1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą

ciasto z rabarbarem i bezą wszystkiego słodkiego
ciasto z rabarbarem i bezą wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 13 ocen

Szukasz wyjątkowego deseru, który uświetni wiosenną imprezę, komunijne przyjęcie lub wesele w rodzinnym gronie? Ciasto z rabarbarem i bezą to sezonowy klasyk, który wygląda i smakuje fenomenalnie.

Jego podstawę stanowi aromatyczne ciasto, które… nie może się nie udać! Połączenie masła z dodatkiem śmietany sprawia, że ciasto nabiera wyraźnie śmietankowego akcentu. W połączeniu z rabarbarowym nadzieniem przełamanym słodyczą chrupiącej bezy z migdałami przerasta najśmielsze oczekiwania, cudownie się komponując.

Bezowa korona stanowi iście królewskie ukoronowanie naszych kuchennych trudów 😉 Idealnie przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dzięki czemu ciasto jest idealnie zrównoważone. Przygotowana krok po kroku na podstawie naszego poradnika.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód ciasta:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik rozgrzej do 180 °C.

    duża forma z odpinanymi brzegami dr. Oetker
  • Krok 2

    Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj do połączenia składników.

    w misie robota Bosch składniki na spód ciasta rabarbarowego z bezą
  • Krok 3

    Ciasto przłóż na dno formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 misut do zrumienienia się ciasta.

    na dużej blaszce z odpinanymi rantami Dr. Oetkera wyłożone nieupieczone ciasto

Nadzienie rabarbarowe:

  • Krok 4

    Rabarbar pokrój na małe kawałki.

    na drewnianej desce pokrojony rabarbar na ciasto z rabarbarem
  • Krok 5

    Przełóż na patelnię, dodaj cukier i wodę. Podsmaż do momentu aż rabarbar zmięknie.

    na małej płycie indukcyjnej bosch patelnia z pokrojonym rabarbarem i cukrem
  • Krok 6

    Przygotowane rabarbarowe nadzienie odstaw do wystudzenia.

    ba blacie patelnia z podgotowanym rabarbarem obok w formie spód do ciasta oraz miseczka z płatkami migdałów
  • Krok 7

    Przełóż na upieczony spód ciasta.

    w dużej formie do pieczenia wyłożone nadzienie rabarbarowe do ciasta z rabarbarem i bezą

Beza:

  • Krok 8

    Białka podbij początkowo na białą pianę, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do momentu uzyskania sztywnej piany i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wmieszaj delikatnie przesianą mąkę ziemnaiczaną.

    w misie robota kuchennego bosch ubita piana na bezę obok miseczka z płatkami migdałów
  • Krok 9

    Bezę przełóż na ciasto, posyp płatkami migdałów.

    Piekarnik ustaw na 160 °C.  

    ciasto z rabarbarem i bezą posypane płatkami migdałów przed upieczeniem
  • Krok 10

    Ciasto piecz około 35 - 40 minut.

    upieczone ciasto z rabarbarem i bezą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-z-rabarbarem-i-beza

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej