Clafoutis z malinami



Clafoutis z malinami – prosty deser, który zawsze robi wrażenie 👩🏼🍳
Clafoutis z malinami to dowód na to, że nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby zrobić coś efektownego. Wygląda jak deser z francuskiej kawiarni, a w praktyce to szybka mieszanka kilku naprawdę podstawowych składników, które zawsze masz w kuchni i garści malin.
Wyobraź sobie coś pomiędzy naleśnikiem, budyniem i zapiekanką – to właśnie clafoutis. Lekko puszyste ciasto otula soczyste maliny, które w piecu zamieniają się w słodko-kwaśne kieszonki smaku 😋 Wystarczy posypać cukrem pudrem i… gotowe. Założę się, że to będzie Twoja popisowa receptura 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Clafoutis z malinami
-
Krok 1
Naczyniedo zapiekania o wymiarach 24 x 34 cm posmarj masłem i posyp mąką lub mielonymi migdałami.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem pudrem do uzyskania jasnej, gęstej puszstej masy.
-
Krok 3
Do ubitych jajek przelej mleko, ekstrakt i masło z serkiem mascarpone.
-
Krok 4
Na końcu wmiksuj suche składniki.
-
Krok 5
Na dno wyłóż maliny, zalej je ciastem.
-
Krok 6
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C.
-
Krok 7
Piecz około 40 minut do uzyskania złotego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/clafoutis-z-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze