1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Na dziś przygotowałam dla Ciebie klasyk - ciasto drożdżowe z truskawkami.🍓 Będzie idealnie pasować do popołudniowej herbaty lub kawy. Zdecydowanie smakuje najlepiej, kiedy podzielisz się nim z najbliższymi. 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie rozczynu:

  • Krok 1

    Na początku przygotuj rozczyn: zasyp drożdże cukrem i zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 15 minut.

Przygotowanie ciasta drożdżowego z truskawkami:

  • Krok 2

    W osobnym naczyniu umieść mąkę, cukier, sól, jajka, letnie mleko oraz gotowy rozczyn. Wszystko zagnieć razem i dokładnie wyrób ciasto. 

  • Krok 3

    Z powstałego ciasta uformuj kulę, posmaruj ją olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).

Kruszonka do ciasta:

  • Krok 4

    W międzyczasie zagnieć składniki na kruszonkę, a truskawki pozbaw szypułek, umyj i osusz.

Przełożenie ciasta drożdżowego na formę:

  • Krok 5

    Formę o wymiarach 35 cm x 23 cm wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto i, rozpychając całymi dłońmi, rozprowadź je na całej powierzchni. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 20 minut. 

  • Natalia poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 6

    Po tym czasie zacznij układać na cieście osuszone wcześniej owoce. Ważne jest, aby mocno je wcisnąć, ponieważ ciasto będzie bardzo sprężyste i wypchnie owoce do góry, jeśli włożymy je za słabo. 

  • Krok 7

    Wierzch posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.

    Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej