Ciasto drożdżowe z truskawkami

Na dziś przygotowałam dla Was drożdżową klasykę z truskawkami. Będzie idealnie pasować do popołudniowej herbaty. Zdecydowanie najlepszy smak ma, kiedy podzielicie się nim z najbliższymi. ;-)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Rozczyn:
-
Krok 1
Na początku przygotuj rozczyn, czyli zasyp drożdżami cukrem i zalej wszystko ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto:
-
Krok 2
W osobnym naczyniu umieść mąkę, cukier, sól, jajka, letnie mleko oraz gotowy rozczyn. Wszystko zagnieć razem i dokładnie wyrób.
-
Krok 3
Z powstałego ciasta uformuj kulę, którą posmaruj olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 1-1,5 h), aż podwoi swoją objętość.
Kruszonka:
-
Krok 4
W międzyczasie zagnieć składniki na kruszonkę, a truskawki pozbaw szypułek, umyj i osusz.
Ciasto:
-
Krok 5
Przygotuj formę (35 x 23 cm), którą wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto i rozpychając całymi dłońmi, rozprowadź je na całej powierzchni. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 20 minut.
-
Krok 6
Po tym czasie zacznij układać na cieście osuszone wcześniej owoce. Ważne jest, aby mocno je wcisnąć, ponieważ ciasto będzie bardzo sprężyste i wypchnie owoce do góry, jeśli za słabo się je wciśnie.
-
Krok 7
Wierzch posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 40-45 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze