Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami to delikatny wypiek z aksamitnym kremem i nieodłącznym, owocowym dodatkiem w lato - czyli truskawkami :) Klasyczne ciasto kruche wypełniłam budyniem waniliowym o maślanym posmaku. Wydaje mi się, że żaden inny smak budyniu nie pasuje do tego ciasta tak dobrze. Na wierzch masy budyniowej układam truskawki i całość przykrywam startym i schłodzonym kruchym ciastem.Ciasto jest delikatne, a truskawki czynią z niego sezonowe ciasto :) Jestem przekonana, że będziesz wracać do tego przepisu przez całe lato :) Ciasto robi się szybko i zawsze się udaje!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i szybko zagnieć.
-
Krok 2
Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki.
-
Krok 3
Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na około 25-30 minut w temperaturze 190°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Budyń:
-
Krok 4
Do garnka przelej około 2/3 litra mleka, dodaj masło.
-
Krok 5
Do pozostałej jego części wsyp budyń i cukier, dokładnie wymieszaj. Zagotuj mleko z masłem, wlej rozrobiony budyń i cały czas mieszając rózgą, ponownie zagotuj.
-
Krok 6
Gorący budyń wylej na upieczony spód. Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki i poukładaj na budyniu.
-
Krok 7
Zmrożoną część ciasta zetrzyj na tarce i posyp na wierzch ciasta. Ciasto piecz kolejne 40 minut w 180°C.
-
Krok 8
Po wystudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze