1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

kruche ciasto z budyniem i truskawkami, oprószone cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 🍓🍓 to delikatny wypiek z aksamitnym kremem i nieodłącznym owocowym, letnim dodatkiem - czyli truskawkami. :) Klasyczne ciasto kruche wypełniłam budyniem waniliowym o maślanym posmaku. Wydaje mi się, że żaden inny smak budyniu nie pasuje do tego ciasta tak dobrze. Na wierzch masy budyniowej układam truskawki i całość przykrywam startym i schłodzonym kruchym ciastem. Ciasto jest delikatne, a truskawki czynią z niego sezonowe ciasto. :)  Jestem przekonana, że będziesz wracać do tego przepisu przez całe lato. ☀️ Ciasto robi się szybko i zawsze się udaje! 🍓

A może przy okazji zaciekawi Cię też nasz tutorial: Jak zrobić idealne ciasto kruche?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kruchego:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i szybko zagnieć.

     

  • Krok 2

    Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki.

  • Krok 3

    Blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na około 25-30 minut w temperaturze 190°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

Budyń waniliowy:

  • Krok 4

    Do garnka przelej około 2/3 litra mleka, dodaj masło i zagotuj.

  • Krok 5

    Do pozostałego mleka wsyp budyń i cukier, dokładnie wymieszaj. Do wrzącego mleka wlej rozrobiony budyń i cały czas mieszając rózgą, ponownie zagotuj.

  • Krok 6

    Gorący budyń wylej na upieczony spód. Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki i poukładaj na budyniu.

  • Krok 7

    Zmrożoną część ciasta zetrzyj na tarce na dużych oczkach i posyp na wierzch ciasta. Ciasto piecz kolejne 40 minut w 180°C.

  • Krok 8

    Po wystudzeniu ciasto kruche z budyniem i truskawkami posyp cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-budyniem-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej