Ciasta kruche i tarty

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

  • 02:00
  • 24
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
24
Łatwy

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami to delikatny wypiek z aksamitnym kremem i nieodłącznym, owocowym dodatkiem w lato - czyli truskawkami :) Klasyczne ciasto kruche wypełniłam budyniem waniliowym o maślanym posmaku.  Wydaje mi się, że żaden inny smak budyniu nie pasuje do tego ciasta tak dobrze. Na wierzch masy budyniowej układam truskawki i całość przykrywam startym i schłodzonym kruchym ciastem.Ciasto jest delikatne, a truskawki czynią z niego sezonowe ciasto :)  Jestem przekonana, że będziesz wracać do tego przepisu przez całe lato :) Ciasto robi się szybko i zawsze się udaje!

Składniki

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki (można użyć pszennej)
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 Budynie waniliowe Dr. Oetkera
  • 300 g truskawek
  • Cukier puder do oprószenia
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i szybko zagnieć.

 

Krok 2

Ciasto podziel na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawiń je w folię i włóż do zamrażarki.

Krok 3

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy. Następnie wstaw ciasto do pieczenia na około 25-30 minut w temperaturze 190°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Budyń:

Krok 4

Do garnka przelej około 2/3 litra mleka, dodaj masło.

Krok 5

Do pozostałej jego części wsyp budyń i cukier, dokładnie wymieszaj. Zagotuj mleko z masłem, wlej rozrobiony budyń i cały czas mieszając rózgą, ponownie zagotuj.

Krok 6

Gorący budyń wylej na upieczony spód. Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki i poukładaj na budyniu.

Krok 7

Zmrożoną część ciasta zetrzyj na tarce i posyp na wierzch ciasta. Ciasto piecz kolejne 40 minut w 180°C.

Krok 8

Po wystudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki (można użyć pszennej)
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 Budynie waniliowe Dr. Oetkera
  • 300 g truskawek
  • Cukier puder do oprószenia
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty