Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Przepis
Ciasta kruche i tarty

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

  • 02:00
  • 24
  • Łatwy
02:00
24
Łatwy

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami to delikatny wypiek z aksamitnym kremem i nieodłącznym, owocowym dodatkiem w lato - czyli truskawkami :) Klasyczne ciasto kruche wypełniłam budyniem waniliowym o maślanym posmaku.  Wydaje mi się, że żaden inny smak budyniu nie pasuje do tego ciasta tak dobrze. Na wierzch masy budyniowej układam truskawki i całość przykrywam startym i schłodzonym kruchym ciastem.Ciasto jest delikatne, a truskawki czynią z niego sezonowe ciasto :)  Jestem przekonana, że będziesz wracać do tego przepisu przez całe lato :) Ciasto robi się szybko i zawsze się udaje!

Składniki

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki (można użyć pszennej)
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 Budynie waniliowe Dr. Oetkera
  • 300 g truskawek
  • Cukier puder do oprószenia
Składniki
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki (można użyć pszennej)
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 Budynie waniliowe Dr. Oetkera
  • 300 g truskawek
  • Cukier puder do oprószenia
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty