1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Ciasto truskawkowe z budyniem waniliowym

Ciasto truskawkowe z budyniem waniliowym

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Najlepsze ciasto w sezonie truskawkowym. Domowe, pyszne ciasto z truskawkami i budyniem waniliowym. Idealne dla każdego fana truskawek. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 36 cm wysmaruj masłem.

  • Krok 2

    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części.

  • Krok 3

    Jedną część włóż do zamrażarki na czas przygotowania ciasta, drugą część wyłóż na dno formy. Ciasto dokładnie nakłuj widelcem.

  • Krok 4

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Masa budyniowa:

  • Krok 1

    Mleko i śmietanę wlej do garnka. Odlej około 1/3 płynu do wysokiego naczynia, wsyp budynie, mąkę, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Gdy mleko ze śmietanką zagotują się, wlej masę budyniową i mieszając zagotuj. Gotowy budyń odstaw do lekkiego wystudzenia, co jakiś czas delikatnie go mieszając.

  • Krok 3

    Budyń równomiernie przełóż na wystudzony spód ciasta. Na budyń wyłóż gęsto kawłaki truskawek.

  • Krok 4

    Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Całość piecz około 60 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odsataw do wystudzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej