Ciasto truskawkowe z budyniem waniliowym
Najlepsze ciasto w sezonie truskawkowym. Domowe, pyszne ciasto truskawkowe z budyniem waniliowym. 🍓🍓 Idealne dla każdego fana truskawek. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta truskawkowego z budyniem waniliowym:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 x 36 cm wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części.
-
Krok 3
Jedną część włóż do zamrażarki na czas przygotowania ciasta, drugą część wyłóż na dno formy. Ciasto dokładnie nakłuj widelcem.
-
Krok 4
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Masa budyniowa:
-
Krok 5
Mleko i śmietanę wlej do garnka. Odlej około 1/3 płynu do wysokiego naczynia, wsyp budynie, mąkę, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Gdy mleko ze śmietanką zagotują się, wlej masę budyniową i mieszając, zagotuj. Gotowy budyń odstaw do lekkiego wystudzenia, co jakiś czas delikatnie go mieszając.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 7
Budyń równomiernie przełóż na wystudzony spód ciasta. Na budyń wyłóż gęsto kawłaki truskawek.
-
Krok 8
Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Całość piecz około 60 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odsataw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-truskawkowe-z-budyniem-waniliowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze