1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto z pianką truskawkową

Ciasto z pianką truskawkową

ciasto czekoladowe z pianką truskawkową udekorowane polewą czekoladową i świeżą truskawką - wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto z pianką truskawkową to prosty i bardzo smaczny deser. Puszyste, pachnące czekoladą i nasączone ponczem malinowym ciasto doskonale komponuje się ze śmietankową pianką truskawkową. To ciasto idealne na wiosnę i lato. Czekolada i truskawki to od lat znana i lubiana kompozycja, którą kochają wszyscy. Serdecznie zapraszam po przepis! 🍓🍫


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta z pianką truskawkową:

  • Krok 1

    Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. 

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Następnie cały czas miksując, dodawaj po kolei żółtka.

  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki stopniowo wsypuj do ubitej masy jajecznej.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Wódkę i wodę wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz ciasto.

Pianka truskawkowa:

  • Krok 6

    Truskawki i cukier puder przełóż do garnka. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia, a następnie zblenduj na puree.

  • Krok 7

    Do gorących truskawek przesyp galaretkę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 8

    Śmietankę ubij i połącz ją z ostudzonym musem, delikatnie mieszając. Wyłóż na przestudzone ciasto i odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    W garnku umieść połamaną czekoladę i śmietankę. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Otrzymaną polewą udekoruj ciasto.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-z-pianka-truskawkowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej