1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto z pianką truskawkową

Ciasto z pianką truskawkową

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto z pianką truskawkową to prosty i bardzo smaczny deser. Puszyste i pachnące czekoladą ciasto nasączone ponczem, doskonale komponuje się ze śmietankową pianką truskawkowym. To ciasto idealne na wiosnę i lato. Czekolada i truskawki to od lat znana i lubiana kompozycja, którą kochają wszyscy. Serdecznie zapraszam po przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.  Cały czas miksując dodawaj po kolei żółtka.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem.

  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki stopniowo wsypuj do ubitej masy.

  • Krok 4

    Przełóż do formy i piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Wódkę i wodę wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz ciasto.

Mus truskawkowy

  • Krok 6

    Truskawki i cukier puder przełóż do garnka. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia, a następnie zblenduj na puree. 

  • Krok 7

    Do gorących truskawek przesyp galaretkę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 8

    Śmietankę ubij i połącz ją z ostudzonym musem delikatnie mieszając. Wyłóż na przestudzone ciasto i odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Polewa czekoladowa

  • Krok 9

    Przed podaniem ciasta, w garnku umieść czekoladę i śmietankę. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Otrzymaną polewą udekoruj ciasto.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej