1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Faworki z piekarnika

Faworki z piekarnika

faworki z piekarnika z cukrem pudrem
faworki z piekarnika z cukrem pudrem
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Jeśli liczycie kalorie nawet w Tłusty Czwartek, zapewne uratuje Was przepis na faworki z piekarnika 😉 Bez smażenia na głębokim tłuszczu i wszechobecnego zapachu, który nazbyt długo utrzymuje się w kuchni 😜

Kruche faworki z piekarnika przygotujesz tak samo, jak ich tradycyjną wersję. Cienko rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty, nacinamy każdy po środku i przeplatamy tworząc tzw. kokardkę. Wystarczy 10 minut w nagrzanym piekarniku i gotowe! Doskonale smakują także na kilka dni po pieczeniu, oprószone cukrem pudrem 🤍

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na faworki z piekarnika:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

    Dwie blachy z wyposażenia piekanika wyłóż papierem do pieczenia.

    blachy z wyposażenia piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Wszystkie składniki zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto.

    Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie kleić się do rąk.

    mąka, żółtka, śmietana, pasta waniliowa Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Podziel ciasto na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość ok 2 mm (muszą być grubsze niż smażone, wtedy będą bąble).

    Podziel ciasto na paski, natnij w środku i przewiń. Układaj na blasze i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 10 minut do lekkiego zarrumienienia.

     

    Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

    ciasto na faworki z piekarnika
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/faworki-z-piekarnika

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej