1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Makaroniki

Makaroniki

makaroniki z programu Wszystkiego słodkiego
makaroniki z programu Wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Nie ma na świecie ładniejszych i bardziej wdzięcznych słodyczy niż francuskie makaroniki 💕 I chociaż ich przygotowanie nie należy do najłatwiejszych zadań,  uroczy wygląd i niepowtarzalny smak tych migdałowych ciasteczek wynagrodzą nawet największy kuchenny trud 😉

Przepis na makaroniki na bezie włoskiej - ale spokojnie, z nami wszystko się uda! Pora odczarować termometr cukierniczy i przygotowanie cukrowego syropu. Krok po kroku pokażemy Ci, jak bezboleśnie przejść przez tę drogę, na końcu której czekają kolorowe, migdałowe cuda🤩

Dzięki barwnikom spożywczym Dr. Oetkera w różnych barwach 🎨nadasz makaronikom piękne, pastelowe kolory, nie zmieniając ich smaku ani konsystencji.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jeśli chcesz przygotować dużą porcję ciasta na makaroniki, jak w programie, przygotuj podwójną porcję składników.

  • Krok 1

    Wodę i drobny cukier umieść w rondelku i zagotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsty syrop. W międzyczasie, w misie miksera zacznij ubijać białka na sztywną pianę.

    w rondelku na płycie indukcyjnej bosch cukier zalany wodą
  • Krok 2

    Termometrem cukierniczym sprawdzaj temperaturę - powinna wynosić 118 stopni, kiedy zaczniesz dodawać syrop do ubitych na sztywno białek.

    w rondelku gotujący się syrop z termometrem cukierniczym w środku
  • Krok 3

    Cały czas miksując, dolewaj syrop strużką, po wewnętrznej ściance misy. Ubijaj do momentu, aż misa miksera przestanie być ciepła, a beza będzie sztywna i błyszcząca.

    do robota bosch przelewany syrop cukrowy
  • Krok 4

    Cukier puder i mąkę migdałową wymieszaj. Przesiej przez drobne sitko, pozbywając się większych kawałków migdałów.

    w szklanej miseczce przesiana mąka migdałowa z cukrem pudrem na makaroniki
  • Krok 5

    Dodaj mieszankę do bezy i delikatnie wymieszaj, aby składniki całkowicie się połączyły.

    w misie metalowej ciasto na makaroniki
  • Krok 6

    Masę podziel na 4 części i do każdej z nich dodaj barwnik spożywczy w innym kolorze. Za pomocą silikonowej łopatki dokładnie wmieszaj barwnik, rozcierając go w masie. Ciasto powinno bardzo delikatnie i powoli spływać z łopatki. Masy przełóż do rękawów cukierniczych 🛒 z dużą, okrągłą tylką (Wilton #2A) 🛒. Trzymając rękaw prostopadle do silikonowej maty, wyciskaj kółeczka o tej samej wielkości.

    w białych miseczkach 4 kolory ciasta na makaroniki
  • Krok 7

    Maty przełóż na blachy z wyposażenia piekarnika i uderzaj od spodu lub uderz blachą o blat kilkanaście razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Makaroniki zostaw w temperaturze pokojowej około 40 minut do wyschnięcia - na wierzchu ciasteczek powinna powstać delikatna skorupka. Piecz w 150°C, około 15 minut. Piekarnik góra dół.

    na matach sylikonowych kolorowe makaroniki
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Barwniki spożywcze Dr. Oetkera mają wszechstronne zastosowanie. Aby stworzyć oryginalne ciasto lub deser wystarczy wymieszać je z kremem, ciastem lub lukrem. Barwniki idealnie łączą się z każdą masą, nie zmieniając jej smaku i konsystencji. Barwniki są bardzo łatwe w dozowaniu – wystarczy wycisnąć z tubki potrzebną ilość barwnika prosto do barwionej masy.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Krem (ganache) do nadziania makaroników:

  • Krok 8

    Śmietankę zagotuj w rondelku, zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę, ekstrakt oraz barwnik i zblenduj. Całość schłodź do 35 stopni i dodaj masło w temperaturze pokojowej. Przykryj folią i odstaw do ostudzenia.

    krem do makaroników zabarwiony na żółto
  • Krok 9

    Krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj go na połówkę makaronika, przykrywując drugą częścią.

    makaroniki na blacie, obok worek cukierniczy wilton z kremem do ich nadziania
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/makaroniki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej